Kaupunkilaiset päättivät laittaa ylimääräisen ruoan kiertoon – perustivat yhteisen jääkaapin, jota kaikki saavat täyttää ja tyhjentää

Kotkaan avattu hävikkiruokakaappi on harvinainen Suomessa. Idea on peräisin Espanjasta.

ruokahävikki
Suvi Silvala ja Jesse Ojala
Suvi Silvala ja Jesse Ojala toivovat, että hävikkiruokakaappeja nousee eri puolille Suomea.Sakari Saksa / Yle

Eikö uusi ruokakokeilu ollutkaan mieleinen? Tuliko eteen äkillinen viikonloppureissu, ja jääkaappi pursuaa viimeisen käyttöpäivän kynnystä kolkuttelevaa ruokaa?

Kotkassa ruokaa ei tarvitse enää heittää roskiin. Kaupungissa on otettu käyttöön tiettävästi Suomen ensimmäinen kaikkien kaupunkilaisten käytössä oleva hävikkiruokakaappi, johon kuka tahansa voi tuoda ylimääräiseksi jäänyttä ruokaa – tai hakea sitä.

Kaapin idea on peräisin Espanjasta, jossa hanke kulkee solidaarisuuskaapin nimellä. Ensimmäinen kaappi hurahti käyntiin (siirryt toiseen palveluun) Pohjois-Espanjan Galdakaossa toukokuussa 2015.

Nyt kaappeja on pelkästään Espanjassa jo satoja. Idea on levinnyt myös maan rajojen ulkopuolelle esimerkiksi Ranskaan ja Britanniaan.

– Kaappi on tarkoitettu kaikille, jotka eivät halua heittää ruokaa roskiin ja niille, jotka tarvitsevat jotain tai haluavat käyttää hyväkseen tilaisuuden ottaa ruokaa ilmaiseksi. Saamme yhdistettyä nämä ihmiset, kaappia perustamassa ollut Suvi Silvala toteaa.

Hävikkiruokakaappi Kotkan Yhteisötalo Messissä
Paikallinen kioskiyrittäjä lahjoitti kylmäkalusteet.Sakari Saksa / Yle

Kotkan hävikkiruokakaappi on käytännössä nurkkaus, jossa on suuri virvoitusjuomakaappi, pakasteallas ja hylly kuivatuotteita varten. Nurkkaukseen voi tuoda lähes mitä tahansa syömäkelpoista ruokaa huonosti säilyviä kala- ja äyriäistuotteita lukuun ottamatta. Myös avatut pakkaukset ja itsetehty ruoka ovat tervetulleita.

Ensisijainen tarkoitus on vähentää ruokahävikkiä, mutta kaappi toimii myös matalan kynnyksen ruoka-apuna.

– On olemassa kaikenlaisia leipäjonoja ja yhteisruokailuja,mutta aika usein niissä on sellainen pohjavire, että pitäisi kuunnella jokin vakaumuksellinen esitys jakelun piiriin päästäkseen. Leipäjonot ovat leimaavia ja moni välttelee niihin menemistä, sillä jonottaminen voi tuntua siltä, että kaikki katsovat, Silvala toteaa.

Kaapin käytöstä on haluttu tehdä mahdollisimman helppoa. Avatun pakkauksen tuoja merkkaa vihkoon päivämäärän, jolloin ruoka on tuotu. Ruokaan kiinnitetään tarralappu, johon ruksitetaan ruoan sisältämät allergeenit.

– Hakijan ei tarvitse alkaa tulkkaamaan vieraan ihmisen käsialaa. Tarralapusta voi helposti katsoa, onko ruoka itselle sopivaa.

Konsepti vapaassa käytössä

Perustajat toivovat idean leviävän ympäri Suomea. Suunnitteilla on perustaa lisää kaappeja Kotkaan ja Kouvolaan. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun aulaan on tulossa pakastinkaappi, ja toiveissa olisi saada kaappi myös Karhulaan.

– Valitettavasti luulen, että hävikkiruokakaappi on todella tarpeellinen. Toivoisin, ettei meillä olisi näitä ongelmia, että tulisi ruokahävikkiä tai että ihmisten tarvitsisi hakea ruokaa. Tarve on valitettava, mutta toivottavasti kaappi vastaa siihen tarpeeseen sopivalla tavalla.

Vastaava kaappi oli Silvalan mukaan perusteilla Jyväskylään vuosi sitten, mutta paikallinen vapaaehtoisporukka ei onnistunut organisoimaan hanketta. Kotkan kaapin perustajat aikovat tarjota kaiken apunsa, jotta hävikkiruokakaappeja nousisi lisää.

– Tarkoituksenamme on tehdä avaimet käteen –paketti, johon sisältyy ohjepaketti ja valmis graafinen ilme kaapille. Näin muilla paikkakunnilla on helppo laittaa kaappeja pystyyn, kaapin graafisen ilmeen suunnitellut Jesse Ojala toteaa.

Hävikkiruokakaappi Kotkan Yhteisötalo Messissä
Ruokiin merkitään valmistus- ja tuontipäivämäärä tarralapulla.Juulia Tillaeus / Yle

Vapaaehtoiset siivoavat kaapin kerran viikossa ja tarkastavat, ettei kaappiin ole jäänyt pilaantunutta ruokaa. Ruoan tuoja on vastuussa siitä, että tuotteet ovat syömäkelpoisia kun ne tuodaan.

Monessa maassa myös kaupat (siirryt toiseen palveluun) ja ravintolat (siirryt toiseen palveluun) ovat innostuneet toimittamaan ylijäänyttä ruokaa solidaarisuuskaappeihin.

Berliinissä perustettiin vuonna 2012 Foodsharing-niminen osuuskunta, jonka tavoitteena on vähentää ruoan hävikkiä. Jäsenet kiertävät päivittäin kaupoissa ja leipomoissa keräämässä myymättä jäänyttä, syömäkelpoista ruokaa. Vapaaehtoiset toimittavat ruokaa kaupungin solidaarisuuskaappeihin. Neljässä vuodessa yhdistys kertoi pelastaneensa tuhat kiloa ruokaa hävikistä.

25 berliiniläisten vapaaehtoisten ylläpitämää kaappia oli sulkemisuhan alla vuonna 2016. Saksalaisviranomaiset katsoivat toiminnan täyttävän elintarvikeliiketoiminnan tunnusmerkit, ja vaativat vapaaehtoisia soveltamaan EU:n säännöksiä.

Kotkan kaupunki suhtautui vapaaehtoisten mukaan hankkeeseen myönteisesti, ja omavalvontasuunnitelma oli suurin järjesteltävä asia.

– Kaapin pitää toki täyttää vaatimukset myös hygienian ja ruoan säilytyksen osalta. Meidän vapaaehtoisten vastuulla on pitää huoli siitä, että se toimii, Silvala sanoo.

Kylmälaitteet lahjoituksena

Espanjassa Galdakaon asukkaat ottivat pioneerikaapin nopeasti omakseen: kaappiin ilmestyi ensimmäisinä viikkoina päivittäin esimerkiksi voileipiä ja maitopurkkeja. Myös hakijoita riitti alusta saakka. (siirryt toiseen palveluun)

Tulevaisuus näyttää valoisalta myös Kotkassa. Kaupunkilaiset ovat ottaneet hankkeen hyvin vastaan. Paikallinen kioskiyrittäjä lahjoitti kylmälaitteet, ja moni on ilmaissut tukensa kaapille.

Vapaaehtoiset testasivat kaappia ennen sen varsinaista käyttöönottoa, ja ruoat vaihtoivat omistajaa nopeasti.

– Jopa toisella puolella Suomea asuva ystäväni siirsi rahaa tililleni ja pyysi minua ostamaan kaappiin ruokaa. Hän halusi auttaa hankkeen käynnistämisessä. Vaikka se ei ollutkaan varsinaista hävikkiruokaa, se oli huikeaa, Silvala sanoo.

Hävikkiruokakaappi Kotkan Yhteisötalo Messissä
Hävikkiruokakaappi sai Kotkassa hyvän vastaanoton.Juulia Tillaeus / Yle

Silvala toivoisi kaappiin erityisesti kasvisruokaa. Hän uskoo, että kaappiin alkaa ilmestyä tiettyjä hittituotteita, jotka tekevät kauppansa hyvin.

– Aika näyttää, mutta luulen, että yhden tai kahden hengen annoksissa pakastetut normaalit kotiruoat menisivät varmaan aika hyvin.

Kaapin sijoituspaikaksi valikoitui Kotkan keskustassa sijaitseva, kaikille avoin Yhteisötalo Messi, jossa järjestetään toimintaa eri ikäisille.

Rakennus oli selkeä valinta kaapin tukikohdaksi hyvän sijaintinsa ja helpon lähestyttävyytensä vuoksi. Se on avoinna aamusta iltaan.

– Halusimme sijoittaa kaapin sellaiseen paikkaan, jossa on helppo käydä, eikä ovessa lue kenelle paikka on suunnattu. Emme halua tehdä tästä leimaavaa. Kaapista voi mennä hakemaan, vaikka olisi kuukausipalkkainen työntekijä, Silvala toteaa.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus