Hovioikeus alensi mönkijällä poliisin kaiteeseen kiilanneen miehen tuomiota

Käräjäoikeus oli aiemmin määritellyt teon murhan yritykseksi. Hovioikeus katsoi, että kyseessä oli tapon yritys.

Vaaralliset henkilöt
Oikeuden istunto.
Yle

Rovaniemen hovioikeus on alentanut Ylitorniolla toissa syksynä poliisin kaiteeseen mönkijällä kiilanneen miehen tuomiota. Hovioikeus alensi käräjäoikeuden murhan yrityksestä sekä muista rikoksista antaman yhdeksän ja puolen vuoden vankeustuomion kuuden vuoden mittaiseksi.

Hovioikeus myös katsoi, että tekoa ei voitu pitää murhan yrityksenä, kuten käräjäoikeus oli tulkinnut. Hovioikeuden mukaan kyseessä oli tapon yritys. Poliisi sai tilanteessa hengenvaarallisia vammoja.

Hovioikeus katsoi kuten käräjäoikeus, että mies oli tahallaan kiilannut ja törmännyt kuljettamallaan mönkijällä hänen pysäyttämistään yrittäneeseen poliisimoottoripyörään. Törmäyksen seurauksena poliisimoottoripyörä oli osunut sillankaiteeseen, kaatunut ja sen kuljettajana toiminut poliisi oli paiskautunut maahan ja saanut hengenvaarallisia vammoja.

Hovioikeus totesi, että tapon yritys oli kohdistunut virkansa puolesta järjestystä ylläpitämässä olleeseen poliisiin. Hovioikeus kuitenkin katsoi, että tekoa ei voitu pitää murhan yrityksen edellyttämällä tavalla kokonaisuutena arvostellen törkeänä. Hovioikeuden mukaan poliisimoottoripyörän ilmaantuminen miehen rinnalle oli tullut tälle yllätyksenä. Oikeus katsoo, että tuomitun ensisijaisena tarkoituksena ei ole näytetty olleen poliisin vahingoittaminen, vaan pakoon pääseminen perässään olleilta poliiseilta.

Mielentilalausunnon mukaan tuomittua on pidettävä erittäin vaarallisena toisen hengelle, terveydelle tai vapaudelle. Tekijä on syyllistynyt aiemmin myös tappoon.

Käräjäoikeuden tavoin hovioikeus määräsi rangaistuksen suoritettavaksi kokonaan vankilassa.