1. yle.fi
  2. Uutiset

Omaiset: Siperian tulipalon jäljiltä yhä kateissa 85 ihmistä – tuhannet protestoivat Venäjällä

Turmakaupunki Kemerovon asukkaat vaativat hallintovirkailijoiden eroa vajavaisten turvatoimien vuoksi.

tulipalot
Kaupungin asukkaat osoittivat mieltään Kemerovon keskusaukiolla 27. maaliskuuta.
Asukkaat kokoontuivat osoittamaan mieltään Kemerovon keskusaukiolle 27. maaliskuuta.Fedor Baranov / EPA

Tuhannet ihmiset ovat osoittaneet mieltään siperialaiskaupunki Kemerovossa paikallishallintoa vastaan tiistaina.

Kemerovon suositussa kauppakeskuksessa syttyi sunnuntaina tuhoisa tulipalo, jossa kuoli ainakin 64 ihmistä. Heistä 41 oli lapsia.

Kemerovolaiset ovat raivoissaan ostoskeskuksen turvatoimissa todetuista puutteista. Mielenosoittajat vaativat hallintovirkailijoiden eroa.

Omaisten mukaan ainakin 85 ihmistä on yhä kateissa tulipalon jäljiltä, kertovat uutistoimistot. Omaiset ovat koonneet kadonneista listan, jolla olevista valtaosa on lapsia.

Myös Putinin eroa vaaditaan

Kemorovoon matkustanut Venäjän presidentti Vladimir Putin syyttää kauppakeskusta "rikollisista laiminlyönneistä". Hän vihasille kaupunkilaisille, että syyllisiä rangaistaan ankarasti.

Turmatutkijat totesivat aiemmin, että ostoskeskuksen palovaroitinjärjestelmä oli kytketty pois päältä ja hätäuloskäynnit tukittu.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun)osa mielenosoittajista vaatii myös Putinin eroa. Venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi on kutsunut Moskovassa koolle mielenosoituksia myöhemmin tiistaina, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kemerovo sijaitsee noin 3 600 kilometrin päässä Venäjän pääkaupungista Moskovasta. Koko Venäjälle on julistettu kansallinen suruaika keskiviikoksi.

Lisää aiheesta:

Siperian ostoskeskuspalossa yli 60 kuollutta, yhdeksän lapsen ruumiit löydetty – Savuisen rappukäytävän palo-ovi oli jumissa

Silminnäkijät: Palovaroitin ei toiminut Siperian ostoskeskuspalossa, asiakkaat jäivät oman onnensa nojaan

Lue seuraavaksi