1. yle.fi
  2. Uutiset

Pääkaupunkiseudulla suunnitellaan soten kapinakokousta – Jättivaltuusto allekirjoittaisi vetoomuksen valtiolle

Sote-kiukku on saanut pääkaupunkiseudun kunnat suunnittelemaan yhteistä valtuuston kokousta. Nyt etsitään tarpeeksi isoa kokoontumispaikkaa 262 valtuutetulle. Kokouksen on määrä olla jo ennen toukokuun puoliväliä.

sote-uudistus
Finlandia-talo.
Vielä jättivaltuuston paikkaa ei ole lyöty lukkoon. Yksi mahdollinen paikka voisi olla Finlandia-talo. Viimeksi jättivaltuuston kokouksia on järjestetty muun muassa Helsingissä Finlandia-talossa, Espoon Dipolissa ja Vantaan Monitoimikeskus Lumossa.Mikael Crawford / Yle

Soten kapinakokous on keräämässä Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten valtuustot yhteen.

Kokous on määrä pitää jo hyvissä ajoin ennen kesää, ennen kuin eduskunta alkaa kunnolla käsitellä sotea.

Tämä on viimeinen hätähuuto. Voi sanoa, että valtuustojen yhteinen hätäkokous. Jos tätä ei hallituksessa kuulla, voi kysyä, kuullaanko sitten mitään.

Antti Lindtman

Kutsut jättivaltuustoon on jo lähetetty pääkaupunkiseudun kaupunginjohtajille ja valtuustojen puheenjohtajille.

Koollekutsujana on Vantaan valtuuston puheenjohtaja Antti Lindtman (sd.).

– Tämä on viimeinen hätähuuto. Voi sanoa, että valtuustojen yhteinen hätäkokous. Jos tätä ei hallituksessa kuulla, voi kysyä, kuullaanko sitten mitään, Lindtman sanoo.

– Jos pystymme muodostamaan yhteisen kannanoton, sitä ei enää maan hallitus voi sivuuttaa, Antti Lindtman sanoo.

Kutsuun suhtaudutaan myönteisesti

Sekä Espoon että Helsingin valtuustojen puheenjohtajat suhtautuvat kutsuun myönteisesti.

Espoossa ajatellaan Vantaan tavoin, että ehkä kaupunkien yhteistä kannanottoa kuunneltaisiin paremmin.

Helsingin valtuustolla on aiheesta myös oma ylimääräinen kokous pääsiäisen jälkeen keskiviikkona 4. huhtikuuta.

Myös Espoon valtuusto käsittelee aihetta omassa seminaarissaan 26. huhtikuuta.

Kokouksesta selkeä vetoomus

Antti Lindtmanin mukaan kaupungit luultavasti vaativat, että suunniteltua sote-mallia on korjattava, tai ellei sitä korjata, niin sitten se on kaadettava.

– Pääkaupunkiseutu on kasvumoottori. Se, miten täällä onnistutaan ehkäisemään terveyseroja, on oleellista koko Suomelle.

Pääkaupunkiseudun kunnat ovat olleet huolissaan muun muassa Uudenmaan liiton laskelmista, joiden mukaan maakunnille tulisi heti ensimmäisenä vuotena vajetta niin paljon, että esimerkiksi Uudellemaalle saattaisi tulla jopa 300 miljoonan leikkaukset.

Espoossa pelätäänkin, että he joutuvat maksumiehiksi.

– Espoossa sote-tuotanto on ollut kustannustehokasta. Pienimmät maakunnat ovat pienempiä kuin kuin Espoon Leppävaara asukasmäärältään. Samat ratkaisut eivät vain yksinkertaisesti toimi koko maassa, Espoon valtuuston puheenjohtaja Jyrki Kasvi (vihr.) sanoo.

Kyse ei Lindtmanin mukaan ole valtataistelusta valtion ja kuntien välillä.

– Meidän velvollisuutemme on tehdä kaikki se, että saadaan hyvät palvelut kuntalaisille. Tässä on kyse suomalaisten ja tämän seudun ihmisten tarpeista, Lindtman sanoo.

Ajankohta parissa viikossa

Kokouksen ajankohta ja paikka tultaneen päättämään viimeistään huhtikuun 13. päivänä. Silloin kokoontuu pääkaupunkiseudun päättäjien yhteistyöelin. Lindtmanin mukaan silloin täytyy myös tietää, mitä yhteisessä kokouksessa päätetään.

Kaupunginjohtajilta on pyydetty kokuksen valmisteluapua.

Aiemmin vastaavia kokouksia on järjestetty yli kymmenen vuotta sitten muun muassa Helsingissä Finlandia-talossa, Espoon Dipolissa ja Vantaan Korson Lumossa.

Lue seuraavaksi