Valkoinen talo: Kimin vierailu todistaa pakotekampanjan toimivuuden

Yhdysvallat ja Etelä-Korea ovat kommentoineet Pohjois-Korean johtajan yllätysmatkaa Kiinaan.

Pohjois-Korea
Grafiikka
Valkoinen talo ilmoittaa tietävänsä jo Pohjois-Korean johtajan ja Kiinan presidentin keskustelujen sisällöstäYle Uutisgrafiikka

Yhdysvallat suhtautuu maltillisesti tietoihin Pohjois-Korean johtajan Kim Jon-unin Kiinan-vierailusta.

Sekä Kiina että Pohjois-Korea vahvistivat varhain keskiviikkoaamuna Suomen aikaa, että Kim Jong-un vieraili Kiinassa sunnuntaista keskiviikkoon saakka. Epävirallisen matkansa aikana Kim tapasi Kiinan presidentin Xi Jinpingin.

Valkoinen talo ilmoittaa tietävänsä jo Pohjois-Korean johtajan ja Kiinan presidentin keskustelujen sisällöstä, koska pesidentti Xi informoi Yhdysvaltoja eilen tiistaina. Valkoisen talon mukaan presidentti Donald Trump sai Xiltä myös henkilökohtaisen viestin.

Yhdysvallat toteaa, että Kimin toiminta osoittaa kiristyneiden Pohjois-Korean vastaisten pakotteiden tehon.

– Yhdysvallat pysyy läheisissä yhteyksissä liittolaistensa Etelä-Korean ja Japanin kanssa. Näemme kehityksen lisätodisteena siitä, että pakotekampanjamme luo sopivaa ilmapiiriä vuoropuhelulle Pohjois-Korean kanssa, Valkoinen talo toteaa tiedotteessaan.

Presidentti Donald Trump ei ole toistaiseksi kommentoinut tapahtunutta henkilökohtaisesti.

Etelä-Korea toiveikas

Etelä-Korean johto saa Kiinalta torstaina tarkan selonteon vierailun sisällöstä, kertoo Etelä-Korean presidentinkanslia.

Etelä-Korea on mielissään siitä, että pohjoinen naapuri otti Kiinan-vierailullaan puheeksi ydinaseriisunnan. Kim Jong-un sanoi Kiinan presidentille, ettei kysymys Korean niemimaan ydinaseriisunnasta ole ratkaisematon paikka.

Etelä-Korean presidentinkansliasta kerrotaan, että ydinasekysymyksen nouseminen esille vaikuttaa myönteisesti Koreoiden tulevaan huipputapaamiseen sekä myös Pohjois-Korean ja Yhdysvaltojen toukokuiseen kohtaamiseen.

Aiheesta muualla:

Here's What a Kim Jong Un Visit to Beijing Could Mean for the U.S. (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters, AFP, AP