Isännöitsijälle yli kaksi vuotta vankeutta kavalluksista – siirsi parinkymmenen asunto-osakeyhtiön rahoja omalle tililleen

Käräjäoikeuden mukaan isännöitsijä kavalsi useilta asunto-osakeyhtiöiltä yhteensä yli 100 000 euroa.

kavallus
kerrostalo Helsingissä
Lappeenrannassa useat asunto-osakeyhtiöt joutuivat isännöitsijän kavallusten kohteeksi.AOP

Lappeenrantalanen isännöitsijä on tuomittu kahden vuoden ja neljän kuukauden pituiseen vankeusrangaistukseen. Käräjäoikeus katsoi entisen isännöitsijän syyllistyneen törkeisiin kavalluksiin, kavalluksiin ja väärennyksiin.

Jutussa on 23 asianomistajaa. Asianomistajat ovat asunto-osake- ja kiinteistöyhtiöitä.

Kavalletut summat ovat olleet kerralla useita tuhansia euroja. Enimmillään siirretyt summat lähentelevät 20 000:ta euroa. Syytekirjelmiä on 24, joiden joukossa törkeiden kavallusten lisäksi kavalluksia ja väärennyksiä.

Isännöitsijällä oli oikeus käyttää asunto-osakeyhtiöiden tilejä, ja hän esimerkiksi teki tilisiirtoja liittämättä niistä laskua tai muuta tositetta kirjanpitoon.

Useassa syytekohdassa mainitaan, että kavalluksen kohteena on ollut suuri määrä varoja, kavallus on tehty käyttäen erityisen vastuullista asemaa ja sitä on kokonaisuutena arvostellen pidettävä törkeänä.

Entinen isännöitsijä sai yhteensä yli 100 000 euron korvausvaatimuksen. Korkeimmat yksittäiset korvausvaateet nousevat yli 20 000 euroon.