Puola teki historiansa suurimmat asekaupat: Viiden miljardin dollarin ohjusjärjestelmä Yhdysvalloista

Puolan armeijan kalustosta suuri osa on peräisin Varsovan liiton ajoilta.

aseet
Patriot-ohjuksia on käytössä muun muassa Israelissa. Kuva on Yhdysvaltojen ja Israelin maaliskuussa 2018 järjestetystä yhteisestä sotaharjoituksesta.
Atef Safadi / EPA

Puola ostaa Yhdysvalloista Patriot-ohjusjärjestelmän 4,75 miljardilla dollarilla eli vajaalla neljällä miljardilla eurolla. Maat sopivat pitkään valmistelluista kaupoista keskiviikkona, ja Puolan presidentti ylisti hetkeä historialliseksi.

– Puola astuu aivan uuteen huipputeknologian maailmaan, jossa on modernit aseet ja puolustusvälineet, presidentti Andrzej Duda sanoi sopimuksen allekirjoitustilaisuudessa.

Kauppasopimuksen allekirjoittanut puolustusministeri Mariusz Błaszczak puolestaan iloitsi Puolan liittyvän "eliittivaltioihin, joilla on turvallisuuden tehokkaasti takaava ase".

Puola ostaa nyt solmitulla sopimuksella neljä laukaisuyksikköä ja neuvottelee lisäkaluston hankkimisesta. Hinta näyttää laskeneen aiemmista arvioista, sillä ohjukset valmistavan Raytheonin syksyllä saaman myyntiluvan mukaan kauppojen arvoksi kaavailtiin yli 10 miljardia dollaria.

Nato-maa Puola on pyrkinyt kiihtyvään tahtiin uudistamaan asevoimiaan sen jälkeen, kun Venäjä liitti Krimin niemimaan itseensä vuonna 2014. Puolan asekalustosta kaksi kolmasosaa on peräisin Varsovan liiton ajoilta.

Aiheesta muualla:

Wisła Programme: Phase I Offset Agreement Concluded (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters, AFP