Hovioikeus kovensi tuomiota: yli 8 vuotta vankeutta Lahden huumevyyhdin päätekijälle

United Brotherhood -rikollisjärjestöön kytkeytyvä huumerinki myi vuonna 2016 huumeita velaksi ja peri saataviaan väkivalloin.

tuomiot
Päijät-Hämeen käräjäoikeuden kirjaston lakikirjat vanhassa istuntosalissa.
Emilia Malin / Yle

Itä-Suomen hovioikeus on koventanut linnatuomioita Lahdessa toissa vuonna paljastuneessa isossa huumejutussa. Päätekijä sai hovioikeudessa 8 vuoden ja 6 kuukauden ehdottoman vankeustuomion törkeästä huumausainerikoksesta ja useista muista rikoksista. Tuomion pituuteen vaikutti myös aiemmista rikoksista annettu ehdollinen vankeusrangaistus.

Hovioikeus piti kuitenkin käräjäoikeuden langettamaa 6 vuoden ja 9 kuukauden rangaistusta liian alhaisena. Hovioikeuden mukaan tuomittu oli huumevyyhdin keskushenkilö, joka määräsi huumeiden toimittamisesta muille ja myös huumeiden hinna. Jutussa oli kyse muun muassa suuresta määrästä amfetamiinia ja 4 000 MDMA-tabletista.

Myös välittäjille kovemmat tuomiot

Myös päätekijän alaisuudessa toimineen miehen rangaistus koveni. Hän sai Itä-Suomen hovioikeudessa 7 vuoden ehdottoman vankeustuomion, kun käräjäoikeus oli langettanut 6 vuoden ja 1 kuukauden vankeusrangaistuksen. Tuomio tuli muun muassa törkeistä huumausainerikoksista, kun hän oli välittänyt eteenpäin päätekijältä saamiaan MDMA-tabletteja ja 2,7 kiloa amfetamiinia.

Hovioikeus kovensi huumejutussa kahden muunkin henkilön rangaistuksia. Välitysketjun alaportaaseen kuulunut tuomittu sai 4 vuoden ja 6 kuukauden vankeusrangaistuksen.

Lisäksi jutussa yhden henkilön käräjäoikeudessa saama ehdollinen vankeustuomio muuttui hovioikeudessa 3 vuoden ja 8 kuukauden vankeusrangaistukseksi. Hänen roolinsa välitysketjussa jäi oikeudelle epäselväksi, mutta hänen pääteltiin toimineen amfetamiinin myyjänä.

KRP mukana esitutkinnassa

Yhden henkilön tuomiota hovioikeus ei muuttanut. Hovioikeus ei myöskään hyväksynyt syyttäjän vaatimusta päätekijän rangaistuksen koventamisesta sillä perusteella, että rikokset tehtiin rikollisryhmä United Brotherhoodin jäsenenä. Oikeus piti kyllä tuomitun jäsenyyttä rikollisryhmässä riidattomana, mutta näyttöä rikosten tekemisestä ryhmälle ei löytynyt.

Tuomitut on myös määrättu korvaamaan rikoksen lähes 100 000 euron taloushyödyn valtiolle. Siitä päätekijän osuus on noin 37 000 euroa.

Rinki myi huumeita velaksi ja peri saataviaan väkivalloin. Kotietsinnöissä poliisi löysi yli 4 000 ekstaasitablettia ja yli kaksi kiloa amfetamiinia. Miesten hallusta löytyi myös luvattomia aseita, joista osa oli sarjatuliaseita.

Esitutkinnassa Hämeen poliisin apuna oli Keskusrikospoliisi. Huumevyyhti sai alkunsa vuonna 2015, kun iittiläiseltä soramontulta löytyi miehen ruumis. Poliisi teki tapausta tutkiessaan kotietsinnän, ja epäiltyjä rikoksia alkoi paljastua lisää.