Kokemäenjoen simpukkakuolemien määrä saattaa nousta: "Kuolleita simpukoita löytyy jään alta todennäköisesti lisää"

Kuolleiden simpukoiden joukossa on useampaa lajia, muun muassa uhanalaista vuollejokisimpukkaa. Löytyneitä simpukoita on tällä hetkellä tuhansia.

Simpukkakuolema
Kuolleita simpukoita Kokemäenjoessa.
Kokemäenjoesta on löytynyt tuhansia kuolleita simpukoita. Sukeltajat keräävät simpukkanäytteitä pinnan alta pääsiäisenä.Katja Halinen / Yle

Kokemäenjoessa Nakkilan ja Ulvilan rajalla on havaittu tuhansia kuolleita simpukoita.

Simpukankuoria löytyy Kokemäenjoen jään alta luultavasti lisää, arvioi Varsinais-Suomen Ely-keskuksen erikoisasiantuntija Harri Helminen.

– Todennäköisesti näin on, kyllä. Nyt selvitetään, onko kyseessä paikallinen vai laajempi alue.

Simpukkakuolemien syitä Helminen ei tällä hetkellä halua spekuloida. Kaikki vaihtoehdot otetaan huomioon.

– Mitään syytä ei poislueta. Nyt on ollut poikkeuksellinen jäätalvi, vesistöasiantuntijoidemme mukaan syynä voi olla myös joen pohjahyyde.

Kuolleiden simpukoiden joukossa uhanalaista lajia

Kuolleista simpukoista ilmoitti Ely-keskukselle paikallinen kalastuksenvalvoja. Simpukoita on tämän hetkisen arvion mukaan tuhansia.

– Simpukankuoria on löytynyt eri kokoisia ja ilmeisesti eri lajeja. Tähän mennessä sieltä on tunnistettu muun muassa uhanalainen vuollejokisimpukka. Tarkemmin tilanne selviää, kun päästään pinnan alle, Harri Helminen kertoo.

Näytteeksi kerätään simpukoita, joiden pehmytkudokset ovat tallessa. Sukeltajat tekevät tällä hetkellä valmisteluja ja lähtevät pian liikkeelle.

– He ovat pääsiäisenä hommissa. Tuloksia saadaan heti pyhien jälkeen.

Harri Helminen pitää simpukkalöytöä epätavallisena.

– Saukot syövät simpukoita ja jättävät kuorikasoja rannoille, mutta eivät tällaisia määriä. Kyllä tämä hyvin poikkeukselliselta vaikuttaa.