1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. moottoriurheilu

Kymi Ring sai valtionavun 3,5 miljoonaa euroa – valtatie 12:n remontti käyntiin toukokuussa

Pitkään odotettuun yksityiseen rahoitukseen on saatu selvyys.

Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Kymi Ring -moottoriradan rahoitus on varmistunut.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt ratayhtiölle 3,5 miljoonan euron suuruisen avustuksen Iittiin rakennettavalle moottoriradalle.

Myönnetty raha perustuu eduskunnan vuoden 2017 ensimmäisessä lisätalousarviossa myöntämään lisämäärärahaan. Sen ehtona oli hankkeen omarahoituksen järjestyminen.

Ministeriön tiedotteen mukaan tuorein avustus voitiin myöntää, koska moottoriratayhtiö on toimittanut ministeriölle yksityisten rahoittajien päätökset sekä niihin perustuvan kokonaisrahoitussuunnitelman.

Yksityisiä rahoittajia tai niiden määrää ei vielä kerrota julkisuuteen.

– Ministeriöstä emme voi kommentoida yksityisen rahoituksen laajuutta tarkemmin liikesalaisuuksien takia. Moottoriratayhtiö on sanonut julkistavansa lisätietoa yksityisistä rahoittajista huhtikuussa, kertoo opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Esko Ranto.

Kouvolan Sanomien (siirryt toiseen palveluun) mukaan yhtenä rahoittajana on nurmijärveläinen rakennusyhtiö Rakennusvarma Oy. Muutoin yksityinen rahoitus tulee ratayhtiön omistajien pääomista.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on jo aiemmin myöntänyt moottoriratahankkeeseen yhteensä 3 miljoonaa euroa valtionavustuksia.

Hankkeen kokonaisrahoituksesta valtionavustukset kattavat 6,5 miljoonaa euroa ja muiden rahoittajien osuus on 10 miljoonaa euroa.

Valtatie 12:n parantaminen käynnistyy

Kymi Ringin rahoituksen varmistuminen merkitsee myös valtatie 12:n parantamisen alkamista Kouvolan ja Kausalan välillä. Asioiden käytännön järjestelyihin ryhdytään välittömästi.

– Tienrakennustöihin päästään arviolta toukokuussa. Alueelta pitää poistaa vielä puustoa ennen varsinaista tierakentamista, sanoo Liikenneviraston projektijohtaja Lars Westermark.

Valtatielle rakennetaan muun muassa ohituskaistoja ja eritasoliittymiä poistamaan kasvavan liikenteen pullonkauloja. Tieurakkaan on varattu noin 17 miljoonaa euroa.

Urheiluministeri Sampo Terho on tyytyväinen, että hankkeessa on päästy eteenpäin.

– KymiRing -moottoriurheilukeskus on alueellisesti ja kansallisesti ainutlaatuinen hanke.

Terhon mukaan Kymi Ring piristää suomalaista moottoriurheilua ja mahdollistaa mittavien kansainvälisten tapahtumien kuten MotoGP -kilpailujen saamisen Suomeen.