1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mikrofonit

Papinkaulus naulakkoon ja höyläpenkin ääreen – oululainen pastori tekee käsityömikkejä puusta

Janne Koskela on rakentanut kolmen vuoden ajan studiomikrofoneja kotipajassaan. Käsityömikrofonit rakentuvat oman työn ohella, tilaus kerrallaan.

Timbre Tones -mikrofoni taipuu tekijänsä Janne Koskelan mukaan studiossa moneen käyttötarkoitukseen. Kuva: Timo Nykyri / Yle

Talviauringon säteet paistavat pieneen verstaaseen.

Valo suodattuu ikkunalle asetetun, kristinuskon Pyhää Henkeä symboloivan kyyhkyslasimaalauksen läpi. Pölyhiukkaset tanssivat auringon paisteessa, erilaisten puutyökoneiden lomassa.

Koneiden keskellä oululainen Janne Koskela, 40, työstää setripuun syitä esiin.

– Setristä lähtee hioessa hyvä tuoksu, hän toteaa ja kääntelee kitaran kansiaihiota valoa vasten.

Koskela on ammatiltaan pastori. Kun hän riisuu papinkaulukset, hän rakentaa soittimia kotipajassaan.

Mikki työpöydän ja pihalampun jalasta

Koskela laskee kansiaihion höyläpenkille ja nostaa esiin jotain kitaraa valmiimpaa. Ruusupuulla verhoiltu esine liittyy sekin läheisesti musiikkiin.

– Se on laajakalvoinen kondensaattorimikrofoni. Niitä käytetään yleensä studiossa äänen tallentamiseen.

Kondensaattorimikrofonin etuna pidetään sen kykyä poimia hiljaisiakin ääniä. Hyvin toteutettuna se myös tallentaa ääntä luonnonmukaisesti.

Mikrofonin päähän on asennettu pieni korukivi. Se kertoo äänittäjälle suunnan, josta mikrofoni taltioi ääntä. Kuva: Timo Nykyri / Yle

Herkkyys ja luonnonmukaisuus sopivat Koskelan ajatusmaailmaan. Hänen mukaan kaikki on Luojan luomaa, kaikkialla riittää kauneutta katseltavaksi ja kuultavaksi.

Niinpä hän kolme vuotta sitten päätti rakentaa persoonallisen näköisen mikrofonin.

Hän kiersi prismat ja bauhausit, löysi työpöydän jalan ja pihavalon varren, sahasi niistä mikin runkotarpeet, kolvasi tuotosten sisään tarvittavan elektroniikan.

Vielä varaston ylijäämäpuista verhoilu päälle: ensimmäiset Timbre Tones -mikrofonit olivat valmiit.

– Jos pystyy tekemään jotain kaunista, johon jotakin kaunista tallennetaan, on se mielestäni arvokasta, Koskela perustelee astumistaan mikrofonirakentamisen maailmaan.

Massan sijasta laatua

Studiomikrofonibisnes on tiukkaan kilpailtu ala.

Pelkästään verkkokauppajätti Thomannin valikoimista löytyy liki 50 mikrofonivalmistajaa satoine tuotteineen. Mukaan lukeutuvat ikonista asemaa nauttivat yritykset, kuten esimerkiksi saksalainen Neumann, itävaltalainen AKG ja yhdysvaltalainen Shure.

Lisäksi maailmalla toimii satoja Janne Koskelan kaltaisia pienen tuotantomäärän käsityömikrofonien valmistajia. He mukailevat vanhoja klassikkomikrofonimalleja tai luovat kokonaan uusia konsepteja.

Suomesta mikinvalmistajia löytyy vain kourallinen, heistä ehkä tunnetuimpana Martin Kantola. Hänen käsityömikrofoneihin ovat laulaneet muun muassa Björk, Jennifer Lopez ja Metallican James Hetfield (siirryt toiseen palveluun) (HS.fi).

Kantola on todennut, että käsityömikrofonien valmistajana hän ei pysty kilpailemaan massatuotannolla, ainoastaan laadulla.

Näillä tilausmäärillä ei vielä elellä, mutta varmistetaan kyllä se, ettei jää vapaa-ajan ongelmia.

Janne Koskela

Myös Koskela painottaa jälkimmäistä.

– Käytän mieluummin aikaa ja kuluja, jotta saan aikaiseksi jotain kaunista ja kestävää.

Koskela on pohtinut volyymin kasvattamista: olisi hienoa jossain vaiheessa elämää hetkeksi keskittyä vain musiikkiin, kitaroiden ja mikrofonien rakentamiseen kokopäiväisesti.

– Se kuitenkin vaatisi sen, että tilauksia tulisi nykyistä enemmän. Näillä tilausmäärillä en vielä elä, mutta varmistan kyllä sen, ettei jää vapaa-ajan ongelmia, hän virnistää pakatessaan valmista tuotetta belgialaiselle asiakkaalle.

Koskela rakentaa Timbre Tones -mikrofoneja muutaman kymmenen kappaletta vuodessa. Niistä noin neljäsosan hän lähettää ulkomaalaisille asiakkaille.

Kuluvana vuonna tuotteita on Belgian lisäksi lähtenyt Yhdysvaltoihin, Ranskaan, ja jopa pienelle Réunionin saarelle Intian valtamerelle. Kitaroita valmistuu nollasta kahteen vuoden aikana.

Kaiken keskiössä musiikki

– Martti Luther sanoi, että musiikki on Jumalan lahja ihmisille. Iloinen laulu vie masennuksen ja karkottaa Perkeleen, Koskela toteaa ja ottaa yhden mikrofoneistaan mukaan olohuoneeseen.

Hän asettaa mikrofonin mikkitelineeseen ja istuutuu itse rakennettu akustinen kitara sylissään sohvalle. Puutöiden kovettamat sormet asettuvat otelaudalla duurisointuun, näppäilevä käsi murtaa soinnun rauhalliseksi melodiaksi. Mikrofoni poimii kitaran matalat äänet kuulaasti, korkeat äänet lämpimästi.

Koskela kertoo rakentaneensa yhteensä 15 kielisoitinta aloitettuaan vuonna 2008. Kuva: Timo Nykyri / Yle

Koskela tarttui akustiseen kitaraan ensimmäisen kerran 17-vuotiaana. Siitä lähtien hän on uppoutunut yhä syvemmälle kielisoitinten sielunelämään.

Koskela kertoo olevansa MTV:n Unplugged-keikkoja katsoneen sukupolven lapsi. Unplugged-ohjelma oli suosittu etenkin 90-luvulla, jolloin nimekkäät artistit esittivät hittikappaleitaan läheltä, akustisesti.

Esikuviensa innoittamana, hengellisen taustan rohkaisemana Koskela versioinut useiden tunnettujen artistien kappaleita ja sovittanut hengellisiä lauluja akustiselle kitaralle. Youtubeen lataamillaan videoilla hän tunnelmoi niin Leonard Cohenin kuin myös Jimi Hendrixin tuotannon parissa.

Terveiset Youngille

Erään artistin kappaleet soivat Koskelan käsissä erityisellä hartaudella: folkrock-legenda Neil Youngin kappaleista esimerkiksi Old Man värisee mikrofonirakentajan tulkitsemana lähes kuin yksi yhteen. Hän kertoo kuunnelleensa Youngin tuotantoa koko ikänsä.

Juuri Youngille Koskela tekisi enemmän kuin mielellään mikrofonin, miksi ei kitarankin.

– Tervetuloa Ouluun, tai voin lähettää mikin testattavaksikin hänen ranchille. Tiedän, että Neil Young on pienen ja itsetehdyn puolella, Koskela hymyilee ja jää sohvalle vielä hetkeksi soittamaan.

Pian hän palaa seetripuun tuoksuiseen, lasimaalauksen värjäämään pajaan, jossa sielu lepää ja kädet hiovat kauneutta esiin valmiista maailmasta.