1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. abortti

Tabu abortista murtumassa Argentiinassa – Aktivistit ajavat lakimuutosta ja neuvovat naisia laittomissa raskaudenkeskeytyksissä

Argentiinan parlamentissa käsitellään parhaillaan lakiehdotusta abortin sallimiseksi. Samaan aikaan naisaktivistien verkosto jatkaa tiedottamista siitä, miten laiton raskaudenkeskeytys kannattaa tehdä.

abortti
Mielenosoitus
Yksi Buenos Airesin monista abortin laillistamista vaativista mielenosoituksista pidettiin parlamenttitalon vieressä 20. maaliskuuta.Erkka Mikkonen / Yle

Buenos AiresKirkkaanvihreä lakana sulkee liikenteen Argentiinan parlamenttitalon vieressä kulkevalle kadulle.

"Ei ainoatakaan kuollutta naista salatun abortin vuoksi" huutavat banderollin valkoiset tikkukirjaimet.

Laillisia, turvallisia ja ilmaisia raskaudenkeskeytyksiä vaativa kampanja on voimistunut Argentiinassa sen jälkeen, kun maan parlamenttiin tuotiin maaliskuun alussa lakialoite, jossa esitetään abortin sallimista 14 ensimmäisen raskausviikon aikana.

Nykyisen lainsäädännön mukaan abortti ei ole sallittu muuten kuin erityistapauksissa kuten raiskauksen tai äidin henkeä uhkaavan raskauden vuoksi.

Laittomat abortit tappavat naisia

Raskaudenkeskeytysten laittomuus ei estä niiden suorittamista.

Reilun 40 miljoonan asukkaan Argentiinassa tehdään eri arvioiden mukaan vuosittain puolisen miljoonaa aborttia. Luku on väestöön suhteutettuna lähes seitsenkertainen Suomeen verrattuna.

Epämääräisissä olosuhteissa ja vaarallisilla menetelmillä tehdyt raskaudenkeskeytykset vievät vuosittain useita kymmeniä tuhansia naisia sairaalahoitoon. Kuolemat lasketaan vähintään kymmenissä.

Abortin sallimista vaativat aktivistit kiinnittävätkin kampanjassaan huomion ennen kaikkea naisten terveyteen ja ihmishenkien pelastamiseen. Samalla he jatkavat työtä turhien kuolemien välttämiseksi nykyisen lainsäädännön puitteissa.

Aktivisti Manuela auttaa naisia tekemään laittoman raskaudenkeskeytyksen turvallisesti.
Aktivisti Manuela auttaa naisia tekemään laittoman raskaudenkeskeytyksen turvallisesti.Erkka Mikkonen / Yle

Aktivistit suosittelevat pilleriä

Itseään militantiksi feministiksi luonnehtiva 25-vuotias Manuela ei koe tekevänsä mitään laitonta. Hän pyytää silti saada esiintyä jutussa ilman sukunimeä.

Manuela toimii ympäri Argentiinaa levittäytyvässä Socorristas en red -verkostossa. Nämä hengenpelastajiksi itseään kutsuvat aktivistit haluavat lopettaa salailun abortin ympärillä. He jakavat internetissä, puhelimessa ja kasvotusten tietoa turvallisesta tavasta keskeyttää raskaus.

– Autamme naisia, jotka ovat jo tehneet päätöksen abortista. Emme painosta ketään tekemään ratkaisua, Manuela kertoo.

Raskaudenkeskeytyksen tehneille naisille verkosto tarjoaa keskustelumahdollisuutta ja muuta vertaisapua. Aktivistit myös suosittelevat lääkäreitä, joiden puoleen naiset voivat ongelmatilanteissa kääntyä. Suositellut ammattilaiset ovat sellaisia, keistä tiedetään, että he eivät ilmoita abortista viranomaisille.

Valtaosa Argentiinan laittomista raskaudenkeskeytyksistä tehdään misoprostol-nimisellä lääkkeellä. Menetelmää pidetään turvallisena, mutta ensisijaisesti mahahaavan hoitoon rekisteröityä reseptilääkettä on vaikea hankkia laillisesti.

Katukaupassa lääkkeen hinta voi nousta pariin sataan euroon, joka on tuntuva summa köyhimmille argentiinalaisille. Siksi monet turvautuvat edullisempiin menetelmiin, jotka saattavat johtaa vakaviin komplikaatioihin.

Mielenilmaus
Buenos Airesissa on järjestetty useita mielenosoituksia abortin laillistamisen puolesta. Tämä kuva on syksyltä 2017.David Fernandez / EPA

Tabusta julkiseksi puheenaiheeksi

Vahvasti katolisessa Latinalaisessa Amerikassa abortti on ollut pitkään tabu.

Argentiinan naapurimaassa Uruguayssa kongressi salli abortin vuonna 2012 niukimmalla mahdollisella enemmistöllä. Uruguay ja Kuuba ovat Latinalaisen Amerikan ainoat maat, joissa raskaudenkeskeytys on laillinen naisen pyynnöstä.

Argentiinassa abortista on tehty aiemminkin lakialoitteita, mutta viime kuukausien aikana aihe on noussut uudella tavalla julkiseen keskusteluun.

Aiemmasta poiketen asiaa on alettu käsitellä näkyvästi maan valtamedioissa, ja ennennäkemätön debatti tuo poliitikoille paineita tarkistaa näkökantojaan aiemmin vaiettuun kysymykseen.

Myös Argentiinan presidentti Mauricio Macri on peräänkuuluttanut julkista keskustelua abortista. Samalla hän on itse kertonut vastustavansa abortin laillistamista.

Eri mielipidemittausten mukaan noin 60 prosenttia kansasta tukee abortin sallimista. Lakialoitteen uskotaan silti kaatuvan viimeistään parlamentin ylähuoneessa eli senaatissa.

Myös Buenos Airesissa syntynyt paavi Franciscus on ottanut kantaa Argentiinan aborttikeskusteluun. Tiukasti abortin tuomitseva paavi pyytää argentiinalaisille lähettämässään kirjeessään maanmiehiään apuun elämän ja oikeudenmukaisuuden suojelemisessa.

Lue seuraavaksi