Arkkitehtuurimuseon johtaja Juulia Kauste on saanut potkut

Yle uutisoi syksyllä museon huonosta työilmapiiristä.

Arkkitehtuurimuseot
arkkitehtuurimuseo Juulia Kauste Helsinki.
Juulia KausteAntti Haanpää / Yle

Suomen arkkitehtuurimuseon hallitus on irtisanonut museon johtajan Juulia Kausteen työsuhteen tiistaina. Arkkitehtuurimuseo tiedottaa asiasta verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun). Työsuhde päättyy toukokuun lopussa.

– Hallitus totesi, että yhteistyötä oli mahdotonta jatkaa ja siksi päätyi tähän irtisanomiseen, toteaa Bostonista tavoitettu Arkkitehtuurimuseon hallituksen puheenjohtaja Marco Steinberg.

Väliaikaiseksi johtajaksi on nimitetty Reetta Heiskanen. Hän jatkaa tehtävässä, kunnes uusi johtaja on valittu.

– Museon hallituksen ensisijainen tehtävä on huolehtia siitä, että toiminta jatkuu keskeytymättä. Siksi sijainen on jo nimitetty, Steinberg kertoo.

Suomen arkkitehtuurimuseossa puhaltaa muutoksen tuulet. Museo pyrkii lisäämään vaikuttavuuttaan erikoismuseona sekä vahvistamaan museon asemaa asiantuntijakentällä ja kävijöiden keskuudessa.

– Kuten tiedotteessa sanottiin: etsimme nyt johtajaa uuteen tilanteeseen, Steinberg kuittaa.

Syntyikö tilanne yllättäen, vai onko tämä pidemmän pohdinnan tulos?

– Emme lähde tässä vaiheessa kommentoimaan, Steinberg sanoo.

Juulia Kauste ei ole vastannut Ylen yhteydenottoihin.

Huolia museon nykytilasta

Arkkitehtuurimuseo on hiljattain ollut kritiikin kohteena. Yle Uutiset kertoi syyskuussa, että joukko nimekkäitä suomalaisia arkkitehtejä oli huolissaan museon nykytilasta sekä tulevaisuuden suunnitelmista. He jättivät asiasta adressin museon johdolle ja opetus- ja kulttuuriministeriölle.

Museota arvosteltiin muun muassa huonosta ilmapiiristä, kehnoista näyttelyistä ja perustehtävän hukkaamisesta.

– Tyytymättömyyden taustalla on muutosvastarintaa. Arkkitehtuurimuseon pitkät perinteet voivat toimia painolastina, Juulia Kauste arvioi silloin.

Kauste puolustautui myös sanomalla, että museon näyttelytoimintaa on jouduttu supistamaan julkisen kulttuurituen leikkausten takia.

Hallituksen puheenjohtajan mukaan syksyn tapahtumat eivät ole suoraan kytköksissä nyt tehtyyn irtisanomiseen.

– Hallitus on syksyn asioihin puuttunut erillisillä toimenpiteillä. Tämä [irtisanominen] on nyt erillinen asia. Hallitus huolehtii jatkossakin siitä, että henkilökunnan toimintaedellytyksiä parannetaan.

Helsingissä sijaitsevaa valtakunnallista Arkkitehtuurimuseota rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

OKM sekä Helsingin kaupunki selvittävät parhaillaan yhteistyökumppaneiden kanssa design- ja arkkitehtuurimuseokokonaisuuden toteuttamisvaihtoehtoja.

Lue myös: Arkkitehtuurimuseo saa osakseen rajua arvostelua: Huono työilmapiiri, kehnot näyttelyt, perustehtävä hukassa

Juttuun lisätty 28.3. klo 14.27 hallituksen puheenjohtajan Marco Steinbergin kommentit. Klo 14.34 lisätty, ettei Juulia Kauste ole vastannut yhteydenottoihin.