"Rakettimies" tapasi Kiinassa ystävänsä, mutta mitä se voi odottaa vihollisen tapaamiselta? Tätä Trumpin tapaaminen tarkoittaa käytännössä

Maailmanrauhaa uhannut Korean tilanne näyttää helpottaneen, mutta toukokuiselta Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain presidentin tapaamiselta ei kannata odottaa liikoja.

Pohjois-Korea
Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Aasian ja turvallisuuspolitiikan asiantuntija, vanhempi tutkija Elina Sinkkonen ulkopoliittisesta instituutista suhtautuu Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin toukokuiseen tapaamiseen epäilevästi.

Ohessa kuusi syytä, miksi.

Jo alkuasetelma on hankala

Historialliset tosiasiat painavat: Pohjois-Korean kanssa on yritetty neuvotella aiemminkin. Neuvottelut kuitenkin kariutuivat ja Pohjois-Korean katsottiin pettäneen lupauksensa.

Neuvottelupöytään asettumista ei tee helpommaksi se, että Pohjois-Korea on käyttäytynyt uhkaavasti ja kehittänyt ydinasetta myös Yhdysvaltoja vastaan.

Kaiken lisäksi tilannetta vaikeuttaa se, että Yhdysvallat joutuu ottamaan huomioon mahdollisten sopimusten seuraukset alueen liittolaisiinsa – Etelä-Koreaan ja Japaniin.

Yhdysvaltain oma hallinto sekaisin

Yhdysvaltain hallinnossa rivit ovat edelleen sekaisin, keskisiä henkilöitä erotetaan ja uusia nimitetään. Mukana on myös henkilöitä, joilla ei ole välttämättä kokemusta vastaavanlaisista neuvotteluista.

Tällä voi olla ratkaiseva merkitys neuvottelujen lopputulokseen.

Monet keskeiset henkilöt edustavat "haukkamaista" lähestymistapaa. Voi olla ongelmallista neuvottelussa, jos tavoitteet, eivät ole realistisia. Vaarana on, että neuvottelutulos kariutuu ja tulee arvovaltatappio.

On tosin mahdollista, että Trumpille riittää sekin, että hän jälkikäteen kuittaisi tilanteen tviiteillään ja selittää asiat parhain päin.

Yhdysvaltain tavoitteet

Yhdysvallat tuo neuvotteluihin todennäköisesti ainakin kaksi tavoitetta: Yhdysvallat haluaa varmistaa, että sen kansalaiset eivät joudu pelkäämään päivää, jolloin ohjuksia alkaa lentää sen alueille Pohjois-Koreasta. Varsinkin, kun Yhdysvaltoihin saakka kantavien ohjusten testit vaikuttavat onnistuneen.

Toisena tavoitteena voi olla se, että Pohjois-Koreassa olevat Yhdysvaltain kansalaiset saadaan turvallisesti kotiin.

Asiasta on puhuttu, ja jo tämän onnistuminen voisi olla neuvotteluvoitto Trumpille.

Pohjois-Korealle tärkeää

Pohjois-Korea on protestoinut säännöllisesti sotaharjoituksia, joita Yhdysvallat ja sen liittolaiset alueella pitävät. Vaatiiko Pohjois-Korea sotaharjoitusten lopettamista?

Tämä tuskin on Etelä-Korean tai Japanin intresseissä, ne haluavat pitää yllä asevoimiensa suorituskykyä.

Pohjois-Korean toinen keskeinen tavoite on saada hölllennyksiä kiristyneeseen pakotepolitiikkaan.

Maa tarvitsee ruokaa ja öljyä. Kysymys kuuluu, kuinka pitkään maa kestää, kun pakotteita on asettanut myös sen liittolainen Kiina.

Yksityiskohdat

Jos suurista linjoista päästään yhteistymmärrykseen, millaisia ratkaisuja on odotettavissa yksityiskohdista?

Jos esimerkiksi tehdään sopimuksia pitkän kantaman ohjuksista luopumisesta, sallitaanko lyhyen kantaman ohjukset.

Entä ydinasesopu, syntyykö sitä?

Varsinaisia ydinaseriisuntaneuvotteluja toukokuussa valitettavasti tuskin nähdään. Asiasta voidaan puhua, mutta puhetta Pohjois-Korealta on kuultu aikaisemminkin ilman konkreettisia toimia.

Toisaalta, miksi Pohjois-Korea luopuisi ainoasta neuvotteluvaltistaan.

Kaikki on tässä vaiheessa vielä spekuaatiota, sillä Kim Jong-unin ja Donald Trumpin tapaamista vasta valmistellaan, ja mitään virallista tietoa tapaamisen sisällöstä ei ole.

Lisää aiheesta:

Kiina vahvisti vihdoin huhut: Pohjois-Korean johtaja vieraili maassa

Analyysi: Kiina ja Pohjois-Korea löysivät taas toisensa – Kiina vahvistaa rooliaan lähiviikkojen huippukokouksiin

Huhut kiertävät Pekingissä: Tuliko Pohjois-Korean johtaja salaa vierailulle?