Kiihdytysajoille pitkään kaivattu uusi areena – sopiva paikka löytyi Kauhavan entisen lentosotakoulun rullaustieltä

Uusi kiihdytysrata takaa sen, että Suomessa voidaan järjestää tulevaisuudessakin kansainvälisen tason kiihdytyskilpailuja.

urheilutapahtumat
kauhavan lentokenttä ilmasta
Kiihdytysrata rakennetaan kiitotien viereen rullaustielle.LSK Business Park

Kauhavalle entisen lentosotakoulun alueelle rakennetaan kansainvälisen luokan kiihdytysrata ja -areena. Kyseessä on ensimmäinen Suomeen rakennettava kiihdytysrata vuoden 1989 jälkeen.

Radan rakentamisesta ovat sopineet lentosotakoulun alueen omistava LSK Business Park Oy ja moottoriurheilutapahtumia järjestävä FHRA Marketing Oy.

– Tämä hanke takaa sen, että Suomessa voidaan järjestää tulevaisuudessakin kansainvälisen tason kiihdytyskilpailuja, totetaa FHRA Marketing Oy:n toimitusjohtaja Leo Laurell.

Tähän saakka kilpailuja on järjestetty Pieksämäen ja Alastaron radoilla.

– Olemassa olevat radat ovat vanhoja ja jo isomman remontin tarpeessa - tietyllä tavalla uhanalaisia, toteaa Laurell.

Rakentaminen alkaa pian

Varttimailin rata tehdään lentokentän rullaustielle. Rata rakennetaan kansainvälisten moottoriurheilun kattojärjestöjen asettamien korkeimpien laatu- ja turvallisuusstandardien mukaan.

LSK Business Park Oy:n toimitusjohtaja Juha Jokelainen sanoo, että töitä radan rakentamisessa riittää, kun otetaan huomioon kiihdytysajoneuvojen kova vauhti ja sen tuomat vaatimukset.

– Rullaustie parannetaan niin, että siinä ei ole minkäänlaista heittoa. Työt alkavat heti, kun lumet sulavat, toteaa Jokelainen.

Kiihdytysradan yhteyteen tehdään myös katsomotilat tuhansia ihmisiä varten. Investoinnit ajoittuvat kahdelle vuodelle. Yhteistyösopimuksen osapuolet eivät kerro, kuinka suuresta investoinnista euroissa mitattuna on kysymys.

Ensimmäiset kilpailut elokuussa

Ensimmäiset kiihdytyskilpailut eli kiihdytysajon SM-kilpailujen kaksi viimeistä osakilpailua järjestetään Kauhavalla elokuun lopussa.

Kesällä 2019 Kauhavalla järjestetään kansainväliset Nitro Nationals -kilpailut eli EM-sarjan osakilpailu.

Juha Jokelaisen mukaan kiihdytysrata tuo Kauhavalle tuhansia ihmisiä ja on tärkeä lisäpiristys alueen turismille. Myös Leo Laurell arvioi kiihdytysradan merkityksen suureksi Kauhavalle.

– Jos Jyväskylä ja Imatra tunnetaan ralleista, niin samalla tavalla jatkossa Kauhava tunnetaan Nitro Nationals -kilpailusta.

Kilpailujen lisäksi rataa tullaan käyttämään testaamiseen.

Laxellin mukaan yksi merkittävä etu Kauhavalla onkin se, että rata ei ole moottoriradan yhteydessä kuten Pieksämäellä ja Alastarossa, joissa moottorirata on jouduttu aina sulkemaan, kun kiihdytysradalla on ajettu. Se on rajoittanut paljon kiihdytysradan käyttöä.