Paraisilta löydetystä merikotkasta löytyi lintuinfluenssaa

Turun eläinhoitolaan ei toistaiseksi saa tuoda eläimiä. Kaikki siellä olleet linnut on jouduttu lopettamaan.

lintuinfluenssa
Kuollut merikotka / arkistokuva
ArkistokuvaJenni Mehtonen / Yle

Varsinais-Suomesta on löytynyt kevään ensimmäinen lintuinfluenssatapaus. Paraisten Sydmossa huonokuntoisena kiinniotetulla merikotkalla on todettu korkeaa kuolleisuutta linnuille aiheuttava H5-tyypin lintuinfluenssa. Viimeksi vastaavaa tautia löytyi Suomesta vuosi sitten.

Merikotka löytyi viime viikona tiistaina ja lintu vietiin Turun eläinhoitolaan. Taudin varmistuttua lintuinfluenssaksi kaikki eläinhoitolassa olleet linnut jouduttiin lopettamaan taudin leviämisen ehkäisemiseksi.

Turun eläinhoitolaan ei toistaiseksi saa tuoda eläimiä, eikä sieltä luovuteta eläimiä ulos. Poikkeusjärjestelyt ovat käytössä kunnes hoitolan tilat on desinfioitu asianmukaisesti. Myös ajoneuvoliikenne eläinhoitolaan ja sieltä pois on kielletty ilman eläinlääkärin lupaa.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira tähdentää tiedotteessaan, että siipikarja ja muut kotieläiminä pidettävät linnut on pidettävä sisällä tai suojattava kosketukselta luonnonvaraisiin lintuihin toukokuun loppuun asti lintuinfluenssatartuntojen estämiseksi.

H5N6- tyypin lintuinflunssaa on löytynyt alkuvuoden aikana luonnonvaraisista linnuista ja siipikarjatiloilta muun muassa Ruotsissa, Saksassa, Tanskassa, Hollannissa ja Isossa-Britanniassa. Tartunnan saaneilta tiloilta on jouduttu lopettamaan kaikki linnut.

Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen. Tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen villilintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin. Euroopassa todetun H5N6-tyypin lintuinfluenssan ei tiedetä tarttuneen ihmiseen.