1. yle.fi
  2. Uutiset

Työtön aktiivimallista: "Minusta koko Suomen työvoimapolitiikka on pelkkää laastareiden liimaamista"

Sisäministeri Kai Mykkänen lupasi A-studiossa, että aktiivimalliin tullaan tekemään täydentäviä toimia.

työttömyysturvan aktiivimalli
A-studiossa työtön työnhakija Kari Vatanen.
Yle

Työtön työnhakija, JHL:n edustajiston jäsen, Kari Vatanen kertoi A-studiossa jääneensä työttömäksi 40 vuoden työuran jälkeen.

– Vuoden alusta, kun jouduin työttömäksi, kartoittelin Jyväskylässä töitä, ja niitä ei ollut, Vatanen kertoo.

Vatanen kertoo lisäksi käyneensä ammattiliiton kursseilla, ja muuttaneensa Jyväskylästä työtoiveiden perässä pääkaupunkiin.

– Aktiivimalli on minun näkökulmastani työttömyysturvaleikkuri, jolla haetaan säästöjä, Vatanen laukoo sisäministeri Kai Mykkäselle (kok.).

Mykkänen kiistää, että aktiivimalli olisi säästölaskelma.

– Tällä pyritään siihen, että myös he, jotka eivät ole aiemmin tarttuneet työvoimapalveluihin, tarttuisivat nyt, Mykkänen korostaa.

Kai Mykkänen
Yle

Onko sitten oikein ja reilua, että Vatasen kaltaisen työttömän työnhakijan työttömyysturvaa leikataan, vaikka hän on monin tavoin pyrkinyt löytämään töitä?

- Yhteiskunnan on oltava valmis tarjoamaan myös niitä palveluja, jos Vatanen on valmis tarttumaan, jotta hän pääsee kurssille tai työkokeiluun tai palkkatuettuun työhön, Mykkänen sanoo.

Millaiset yhteiskunnan tarjoamat palvelut sitten auttaisivat?

Vatasen mukaan koulutus on se, joka parantaa työttömän tilannetta löytää uusi työ. Vatanen kuitenkin penää hallitukselta suunnitelmia tulevaisuuden työmahdollisuuksista.

– Minusta koko Suomen työvoimapolitiikka on pelkkää laastareiden liimaamista, koska automatisaatio, digitalisaatio ja robotit sysää koko ajan ihmisiä enemmän työttömäksi, Vatanen sanoo.

Sisäministeri Mykkänen lupaa, että aktiivimalliin tullaan tekemään täydentäviä toimia muun muassa kouluttautumisen osalta.

– Nyt ollaan luomassa kuuden kuukauden vapaa omaehtoinen kouluttautuminen ilman pelkoa työttömyysturvan menettämisestä, Mykkänen sanoo.

Juttua tarkennettu 30.3.2018 kello 16:35. Lisätty tieto, että Kari Vatanen on JHL:n edustajiston jäsen.

Lue seuraavaksi