Pohjois-Korean ydinvoimalalla jälleen aktiivisuuden merkkejä

Maan sanotaan käynnistäneen kaksi ydinreaktoria.

Pohjois-Korea
Ilmakuva Pohjois-Korean Yongbyonin ydinvoimalasta 29. syyskuuta 2004.
Ilmakuva Pohjois-Korean Yongbyonin ydinvoimalasta 29. syyskuuta 2004. Digitalglobe / EPA

Lisääntynyt aktiivisuus pohjoiskorealaisella ydinvoimala-alueella herättää huolta samaan aikaan kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump valmistautuu tapaamiseensa Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kanssa.

Viime kuussa otetut satelliittikuvat kertovat, että maa on aloittanut kehitysvaiheessa olevan kevytvesireaktorin koekäytön ja mahdollisesti tuonut sähköverkkoon toisen reaktorinsa Yongbyonin ydintutkimuskeskuksessa.

Uutistoimisto AP:n mukaan kummallakin reaktorilla voidaan valmistaa materiaaleja ydinpommeihin.

Uudet havainnot tulevat herkkään aikaan, kun Trump ja Kim suunnittelevat tapaavansa toukokuussa. Ydinaseriisunta tulee todennäköisesti olemaan isoin agendalla oleva aihe.

Pohjois-Korea kokeili toistaiseksi isointa ydinpommiaan viime syyskuussa väittäen sen olleen vetypommi. Tämän jälkeen maa ei ole tehnyt ydinkokeita.

Jane's Intelligence Review -lehden analyysin mukaan kevytvesilaitoksen testaus on meneillään koereaktorilla, mikä tarkoittaa että tuotantokäyttöön soveltuva reaktori voisi olla toiminnassa myöhemmin vuonna 2018 tai vuonna 2019. Lehden mukaan alustavat kokeilut ovat seurausta koko viime vuoden kestäneestä aktiivisuuden lisääntymisestä.

Reaktori valmistui viisi vuotta sitten tuottaakseen pääosin sähköä siviilikäyttöön. Sitä voi kuitenkin käyttää plutoniumin tai tritiumin tuotantoon.

Lähteet: AP