Myrkkyä monen yhdysvaltalaisen vesilasissa: ”Jos tätä vettä juo, voi saada syövän”

Yhdysvalloissa valtaosa vesijärjestelmistä on peräisin 1950- ja 1960-luvuilta. Rapakuntoinen vesijohtoverkko on jo heikentänyt juomaveden laatua. Korjaus vaatisi satoja miljoonia.

Zach Johnson ostaa juomavetensä automaatista, koska sanoo etelätexasilaisen kotikaupunkinsa Beevillen vesijohtoveden aiheuttavan syöpää. Kuva: Nina Svahn / Yle

Beeville Toimittaja Gary Kentille Etelä-Texasissa sijaitsevan Beevillen veden laatuongelmat selvisivät karulla tavalla.

– Muutin tänne upouuden avolava-auton kanssa. Muutamassa vuodessa se ruostui romuksi.

Ruostumisen aiheutti Beevillen vesijohtovesi, jolla Kent pesi tuliterää ajokkiaan.

Vuosikymmenien saatossa kaupungin vesitilanne ei ole kohentunut. Päinvastoin kaupunki on viime vuosien aikana saanut ympäristöviranomaisilta useita huomautuksia raja-arvot ylittävistä kemiallisista yhdisteistä juomavedessä.

Beevillen paikallislehden toimittajan Gary Kentin auto ruostui parissa vuodessa vesipesujen vuoksi. Kuva: Nina Svahn / Yle

Beeville ottaa vetensä läheisestä Corpus Christi -järvestä pintavetenä. Pikkukaupungin juomavedestä on löydetty vedenpuhdistamiskloorauksen yhteydessä syntyneitä kloorautuneita orgaanisia yhdisteitä, trihalometaaneja. Niistä osan on todettu aiheuttavan syöpää.

Beevillen asukkaat eivät ole vesiongelmineen yksin. Kuluneen vuosikymmenen aikana yli 60 miljoonaa yhdysvaltalaista on altistunut terveydelle haitalliselle juomavedelle (siirryt toiseen palveluun).

Porakaivoista toivotaan pelastusta

Toimittaja Kent on seurannut Beevillen vesiongelmia pitkään paikallislehti Beeville Bee-Picayunen leivissä. Kentin mukaan kaupunki yrittää nyt ratkaista vesiongelmiaan uudella, porakaivoihin perustuvalla vedenottosuunnitelmalla.

– Kuudesta kaivosta olisi tarkoitus pumpata olemassa olevaan vesijohtoverkostoon hyvälaatuista vettä, joka ei vaatisi juuri käsittelyä.

Miljoonia maksava projekti on vielä kesken.

Beevillen kaupungin vedenpuhdistuslaitoksen ylläpito siirrettiin vesiongelmien jälkeen yksityisen yrityksen vastuulle. Kuva: Nina Svahn / Yle

Sitä odotellessa Kent kertoo hakevansa juomavetensä kaupungissa olevilta minituulimyllyn näköisiltä vedenostopaikoilta. Niissä vesi on vesijohtovettä puhtaampaa, kiitos käänteisosmoosin, joka poistaa vedestä suolan ja muut epäpuhtaudet.

”Tuulimyllyistä” saa puhtaimman veden

25-vuotias Zach Johnson kaartaa minituulimyllyn viereen vedenostoon avolava-autollaan. Hän työntää automaattiin dollarin ja saa noin 20 litran tonkallisen vettä. Se on menossa isoäidille.

– Hanaveden juominen ei ole Beevillessä hyvä idea. Siitä voi saada syövän. Vesi maistuu metalliselta ja ajoittain myös kloorilta. Se on väriltään välillä ruskeaa ja toisinaan vihreää, Johnson kertoo.

Hän sanoo pystyvänsä pesemään sillä juuri ja juuri hampaansa.

Nuoren miehen isoäiti, Marilyn Guresky vastaanottaa vesitonkan iloisena. Hän kertoo hanaveden käyvän kyllä peseytymiseen ja pyykinpesuun, tosin aina ei siihenkään.

Marilyn Guresky ei käytä juomiinsa hanavettä, vaan turvautuu lapsenlapsensa tuomaan veteen. Kuva: Nina Svahn / Yle

– Noin vuosi sitten joku teki virheen vedenpuhdistuslaitoksella, ja veteen tuli liikaa kemikaaleja. Viranomaiset kielsivät käyttämästä vettä mihinkään. Sillä ei saanut pestä edes käsiä eikä käydä suihkussa, rouva Guresky muistelee.

Pikkukaupungit suurimmissa vaikeuksissa

Beeville on tyyppiesimerkki Yhdysvaltain vesiongelmista, sillä erityisen haavoittuvia ovat pienet, maaseutumaiset kaupungit.

– Niillä on suurimmat ongelmat. Rahan lisäksi niiltä puuttuu osaamista ylläpitää ja huoltaa monimutkaisia vedenpuhdistusjärjestelmiä, apulaisprofessori Manuel Teodoro sanoo.

Yhdysvalloissa vesiongelmat koskettavat erityisesti Beevillen kaltaisia maaseutumaisia talousvaikeuksissa olevia pikkukaupunkeja. Kuva: Nina Svahn / Yle

Teodoro on työssään Texasin A&M yliopistossa selvittänyt Yhdysvaltain vesihuollon tilaa eikä tulevaisuus ole ruusuinen. Ikääntyvä vesi-infrastruktuuri vaatisi kipeästi korjausta.

– Valtaosa Yhdysvaltain juomavesilaitoksista ja -järjestelmistä on rakennettu 1950- ja 1960-luvuilla. Ne alkavat vanheta, eikä niitä ei ole riittävästi huollettu. Yhdysvalloilla on seuraavan 50 vuoden aikana edessä lähes tuhannen miljardin korjausurakka, Teodoro kertoo.

Sellaisia rahoja ei Teodoron mukaan näytä kuitenkaan olevan tulossa.

– Yhdysvalloissa on paljon rahaa ja yritykset rikkaita, mutta rahaa tuntuu olevan vaikea saada kanavoitua julkiseen infrastruktuuriin, Teodoro pahoittelee.

Vesimaksuista nipistetään viimeiseen asti

Apulaisprofessori Teodoron mukaan Yhdysvaltain vesi-infrastruktuurin tila on nyt sellainen, että luvassa on enenevässä määrin ongelmia puhtaan veden saamisen kanssa. Juomavesi voi saastua hänen mukaansa joko niin, että putket rikkoutuvat tai niin, että vedenpuhdistuslaitoksessa ei resurssi- tai osaamispulan vuoksi saada vettä puhdistettua.

Beevillen pikkukaupunki joutui siirtämään vesilaitoksensa yksityisen yrityksen hoidettavaksi parantaakseen juomaveden laatua. Asia tuntuu olevan arka. Kaupungin pormestari jättää sovittuun haastatteluun tulematta.

Ympäristöviranomaiset ovat löytäneet Beevillen juomavedestä toistuvasti laatuongelmia. Kuva: Nina Svahn / Yle

Kaupunkilaisille juomavesiongelmat näyttäytyvät kaupungin johdon epäonnistumisena.

– He eivät pitäneet huolta vesiputkista. Mitään ei ole huollettu ennakoivasti, vaan on reagoitu vasta ongelmien jo tultua. Kaiken sen seurauksena meillä ei ole nyt puhdasta juomavettä, Zach Johnson lataa.

Apulaisprofessori Teodoro tunnistaa tilanteen eikä se ole ainoastaan Beevillen ongelma. Hänen mukaansa monessa kaupungissa päättäjät lykkäävät korjauksia ja huoltoja.

– Vesihuolto on Yhdysvalloissa pääsääntöisesti kaupunkien vastuulla, ja päättäjät valitaan vaaleilla. Silloin esimerkiksi vesimaksuja pyritään pitämään viimeiseen asti alhaalla samaan tapaan kuin veroja uudelleenvalinnan varmistamiseksi, hän sanoo.

Teodoron mukaan Yhdysvalloissa vesijärjestelmien kunnossapitoon ei ole myönteistä kannustinta, ja liian usein toimitaan vasta sitten, kun joku on mennyt katastrofaalisesti pieleen.