Oikeus hylkäsi pettyneiden hakijoiden valituksen Itä-Suomen yliopiston virheestä opiskelijavalinnoissa

Itä-Suomen yliopiston luokanopettajakoulutukseen hyväksyttiin teknisen virheen vuoksi 71 ylimääräistä hakijaa. Yliopisto ehti ilmoittaa opiskelupaikasta näille hakijoille, mutta perui tiedon virheellisenä.

korkeakoulut
Joensuun kampuksen kyltti.
Janne Ahjopalo / Yle

Itä-Suomen hallinto-oikeus on hylännyt Itä-Suomen yliopiston luokanopettajavalinnoista tehdyt valitukset. Yliopisto ilmoitti viime kesänä tallennusvirheen vuoksi, että luokanopettajakoulutukseen pääsi 103 opiskelijaa. Todellisuudessa aloituspaikkoja oli vain 32. Virheellinen tieto oli järjestelmässä viiden tunnin ajan.

Asiasta tehtiin tuolloin yliopiston muutoksenhakulautakuntaan 31 valitusta, jotka hylättiin.

Neljä väärän tiedon saanutta opiskelijaa teki valituksen edelleen hallinto-oikeuteen, koska ehti luulla saaneensa opiskelupaikan. He vetosivat erityisopettajakoulutuksen kohdalla tapahtuneeseen samantyyppiseen pisteiden tallennusvirheeseen, jolloin yliopisto hyväksyi ylimääräiset opiskelijat.

Oikeus piti kuitenkin tilannetta erilaisena, koska erityisopettajavalinnoissa varasijalle jääneet olivat saaneet vähintään yhtä paljon pisteitä kuin opiskelijoiksi valitut. Luokanopettajavalinnoissa valitsematta jääneet eivät sen sijaan täyttäneet valintaperusteita.

Lisäksi hallinto-oikeus katsoi, että luokanopettajakoulutuksen valinnoissa väärien tulosten julkistaminen ei ollut yliopiston päätös, vaan tekninen virhe.

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta pitää päätöstä odotettuna. Hän toimi vuodenvaihteeseen saakka puheenjohtajana yliopiston muutoksenhakulautakunnassa, joka käsitteli asiasta tehdyt valitukset.

– Asiaa harkittiin muutoksenhakulautakunnassa erittäin perusteellisesti. Tilanne oli opiskelijoille hyvin ikävä. Lautakunta piti ongelmana sitä, että opiskelija voi saada tiedon valinnan tuloksesta Opintopolku-järjestelmästä vielä muuttuvien rekisterimerkintöjen perusteella.

Tolvanen toivoo, että tapa, miten opiskelijoille tiedotetaan valinnoista, muutetaan selkeämmäksi.

Juttua päivitetty 29.4. klo 11:35: Lisätty professori Matti Tolvasen kommentti.