1. yle.fi
  2. Uutiset

Rekkakuski huijasi ajopiirturia manipulointilaitteella – Vaikutti myös jarruihin

Laitteen avulla kuljettaja pystyi rikkomaan ajo- ja lepoaikasäännöksiä. Laitteen käyttö kuitenkin vaikutti ajoneuvon abs-jarrujen toimintaan.

ajopiirturit
Elektroninen ajopiirturin manipulointilaiteen kaukosäädin.
Elektroninen ajopiirturin manipulointilaite.Länsi-Uudenmaan poliisilaitos

Länsi-Uudenmaan poliisin partio pysäytti keskiviikkona Turunväylällä moldovalaisen rekan, jonka kuljettajalla oli käytössä elektroninen ajopiirturin manipulointilaite.

Laite oli piilotettu kojelaudan sisälle ja kytketty digitaaliseen ajopiirturiin. Kuljettajalla oli kaukosäädin, jolla hän sai kytkettyä digipiirturin tallentamaan lepoa myös ajon aikana. Laitteen avulla kuljettaja siis pystyi rikkomaan ajo- ja lepoaikasäännöksiä.

– Tällöin voidaan ajaa vaikka vuorokauden ympäri, jolloin liikenteessä on hyvin väsyneitä kuskeja, sanoo komisario Ilkka Kantola Länsi-uudenmaan poliisilaitokselta.

Mainitunlaista manipulointilaitetta käytettäessä myös ajoneuvon abs-jarrut eivät toimi siten kuin niiden pitäisi toimia. Tämä voi Kantolan mukaan aiheuttaa vakaviakin vaaratilanteita.

Kuljettaja sai laitteen käytöstä 40 päiväsakkoa, hänen matkansa keskeytettiin ja hänet määrättiin välittömästi ajokieltoon.

Kantolan mukaan poliisi on ajoittain törmännyt erilaisiin huijausviritelmiin sen jälkeen, kun piirturit siirtyivät elektronisekseksi. Moldovalaisesta rekasta löytynyt laite on kuitenkin varsin kehittynyt versio.

Lue seuraavaksi