Suuri kiinalainen paperiteollisuusyhtiö enemmistöomistajaksi ja asiakkaaksi Kemijärven sellutehtaaseen

Kemijärven kiinalais-suomalainen biosellutehdashanke lähestyy rakentamispäätöstä.

Metsä- ja paperiteollisuus
Havainnekuva Kemijärvelle suunnitellusta biosellutehtaasta.
Havainnekuva Kemijärvelle suunnitellusta biosellutehtaasta.Boreal Bioref Oy

Kiinalaisesta paperiteollisuusyhtiöstä Shanyingista tulee Kemijärvelle suunniteltavan biosellutehtaan pääomistaja, tuotteiden ostaja ja sijoittaja. Hanketta Suomessa vetävän Boreal Bioref Oy:n mukaan se on tehnyt Shanyingin kanssa investointitavoitesopimuksen, jossa kiinalaisyhtiö nimetään pääomistajaksi.

Boreal Bioref Oy:n toimitusjohtaja Heikki Nivala toivoo hankkeeseen mukaan myös suomalaisia ja eurooppalaisia omistajia.

– Vähän haastavampi on vähemmistöomistajien osuus, mutta olemme yhteisesti sopineet Camcen ja Shanyingin kanssa, että tulemme turvaamaan vähemmistöomistajien oikeudet ja turvataan heille myös omistuksen arvo, Nivala sanoo.

Boreal Bioref kertoo tiedotteessaan, että sopimus varmistaa osaltaan Kemijärven sellutehtaan toteutumisen. Yhtiön mukaan tehtaan lopullinen rakentamispäätös odottaa kuitenkin vielä ympäristölupapäätöstä ja Kiinan viranomaisten hyväksyntää kaikille rahoitussopimuksille.

– Kun Kiinasta viedään pääomia ulos, tarvitaan siihen kiinalaisten viranomaisten siirtolupa.

Kemijärven sellutehtaan ympäristö- ja vesitalouslupahakemus on parhaillaan Pohjois-Suomen aluehallintoviraston käsittelyssä. Tehdasta varten laadittavat kaavat ovat Nivalan mukaan edenneet hyvin.

– Asemakaava tulee lainvoimaiseksi 17. päivä (huhtikuuta).

Kemijärven biosellutehdas on Boreal Biorefin ja kiinalaisen valtionyhtiön Camcen yhteishanke.

Korjattu kirjoitusasua 29.3. klo 13:50.