Jyväskylä perui maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilun

Isona syynä kokeilun peruuntumiselle on kaupungin paine pysyä ensi vuonna budjetissa.

varhaiskasvatus
Päiväkotilapset leikkivät duploilla.
Emilia Malin / Yle

Jyväskylän kaupunki tiedottaa, ettei se ei sittenkään lähde vielä mukaan 5-vuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeiluun. Kaupunki perui kalkkiviivoilla opetus- ja kulttuuriministeriölle tekemänsä hakemuksen 5-vuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeiluun lähtemisestä ajalle elokuu 2018–heinäkuu 2019.

Alustavien mediassakin olleiden tietojen mukaan kaupunki olisi hakemuksen perusteella hyväksytty valtakunnalliseen kokeiluun, mutta virallista päätöstä asiasta ei vielä ollut. Hakemuksen jättämisen jälkeen on tullut ilmi seikkoja, joiden perusteella Jyväskylä päätyi hakemuksen perumiseen.

Maksuttomuuskokeilu kaatui esimerkiksi uuteen informaatioon talousarvion toteuttamisennusteesta. Kaupungin viime vuoden tilinpäätös oli sivistyksen toimialan osalta 2,2 miljoonaa euroa alijäämäinen, ja tämän vuoden alun talousraportoinnin perusteella kustannuspaineet budjetissa pysymiseksi ovat tänä vuonna suuret.

Maksuttomuuskokeilun kustannukset olisivat alustavan arvion mukaan olleet kaupungille tänä vuonna noin 400 000 euroa ja ensi vuonna noin 700 000 euroa.

Lisäksi käsittelyssä on asiaa laajemmin sivuava varhaiskasvatuksen järjestämiseen liittyvä valtuustoaloite, jolla olisi toteutuessaan kustannusvaikutuksia. Aloitteen käsittelyaikataulu on vuoden 2019 talousarviovalmistelun yhteydessä. Ministeriöstä saadun tiedon mukaan seuraava hakukierros maksuttomuuskokeiluun olisi tulossa syksyllä 2018. Tämä aikataulu mahdollistaisi kaupungin tiedotuksen mukaan kokeiluun lähtemisen tarkemman puntaroinnin, valmistelun ja tarvittavat toimielinkäsittelyt.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus