1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. sinfoniaorkesterit

Nuorten sinfoniaorkesteri Vivo pelastuu sittenkin – Jane ja Aatos Erkon säätiö antoi 300 000 euron avustuksen

Orkesterin toiminta uhkasi loppua, kun ministeriön myöntämä perusrahoitus päättyi.

Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva

Nuorten soittajien sinfoniaorkesteri Vivo voi jatkaa toimintaansa, kun Jane ja Aatos Erkon säätiö myönsi sille 300 000 euron avustuksen. Sen avulla orkesteri voi toimia neljän vuoden ajan.

Vuonna 1986 perustettua orkesteria uhkasi lakkautus, kun opetus- ja kulttuuriministeriön rahoitus loppui. Syynä tähän oli viime vuonna voimaan tullut uusi nuorisolaki, jonka mukaan nuorten sinfoniaorkesteri ei enää kuulunut nuorisotyön piiriin.

Tieto uudesta avustuksesta otettiin huojentuneena vastaan Vivossa.

– Onhan tämä hieno asia. Nyt voimme taas ryhtyä suunnittelemaan toimintaa ja järjestämään koesoittoja. Orkesteri ehti olla jäissä jonkin aikaa, kertoo Tapio Lokki Vivon tuki ry:stä.

Vivon soittajat kootaan ympäri maata ja tarkoitus on järjestää koesoittoja monessa paikassa, jotta eri puolilla maata asuvilla nuorilla on mahdollisuus päästä orkesteriin. Tarkoituksena on tiivistää yhteistyötä maamme musiikkioppilaitosten kanssa.

Vivosta on noussut kuuluisuuksia

Vivo on maamme ainut täysimittainen säännöllisesti toimiva nuorten sinfoniaorkesteri. Sen soittajat ovat 16–24-vuotiaita.

Orkesterilla on ollut suuri vaikutus maamme musiikkielämään. Vivon riveistä ovat nousseet muun muassa Mikko Franck, Santtu-Matias Rouvali ja Apocalyptican perustajajäsenet. Kaikkiaan orkesterin riveissä on ehtinyt soittaa lähes tuhat nuorta.

Uuden avustuksen turvin orkesteri voi järjestää leirejä ja orkesteriperiodeja.

– Jane ja Aatos Erkon säätiön avustus takaa toiminnan muutamaksi vuodeksi. Sen aikana pystymme hankkimaan uusia rahoituslähteitä tuleviksi vuosiksi, sanoo Tapio Lokki.

Ensimmäinen orkesterileiri on tarkoitus järjestää jo elokuussa ennen koulujen alkamista.

Artikkelia täydennettiin 29.3. klo 13.25 Tapio Lokin kommenteilla.