1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. televisio-ohjelmat

Au pairit Miamissa -sarjan tähdelle Jane Hölsölle maistui kolmen kuukauden luksuselämä liiankin hyvin – "En koe oikein kuuluvani tänne kylmään ja tylsään Suomeen"

Kun Jane Hölsö lokakuun lopussa lähti au pairiksi Miamiin, hän ajatteli lähtevänsä raatamaan kolmeksi kuukaudeksi. Kovin paljon enempää väärässä hän ei olisi voinut olla.

Jane Hölsö lähti au pairiksi, mutta päätyikin nauttimaan melkein samasta luksuksesta kuin Miamin kotirouvat. Kuva: Jane Hölsön kotialbumi

Jane Hölsön kohdalla Au pairit Miamissa -sarja oli ennemminkin Miamin täydelliset naiset. Hän asui Miami Beachilla upeassa talossa hienolla alueella, ajoi hienoilla autoilla ja osallistui seurapiiritapahtumiin.

– Mullahan oli ihan luksusoltavat, enhän minä käytännössä tehnyt yhtään mitään.

Jane on yksi tänään Ylen TV2:ssa käynnistyvän tv-sarjan neljästä suomalaisnuoresta, joiden au pair -elämää on kuvattu Miamissa kolmen kuukauden ajan.

Hän kertoo, ettei perhe oikeastaan edes tarvinnut au pairia, koska perheenäiti, Brooklyn, oli kotiäiti ja isä, CJ, teki töitään kotoa käsin.

– Lapset, 8-vuotias Ivy Jane ja 10-vuotias Phoenix, olivat päivät koulussa ja illat treeneissä, joten käytännössä sain tehdä mitä lystäsin.

– Mulle tuli välillä kova ahdistuskin, kun ei ollut mitään tekemistä. Tykkään siitä, että on koko ajan jotain. Kyllä siihen paikallaoloonkin ärsyyntyi välillä.

Jane Hölsö kertoo, että itse kuitenkin aktiivisesti kysyi, miten voisi olla avuksi ja teki oma-aloitteisesti pieniä askareita pyytämättäkin, mutta tekemistä ei vain oikein ollut.

Kolme kuukautta rannalla

Jane Hölsön arki Miamissa sujui tuttua rataa. Kun Jane oli saattanut lapset kouluun, hän kysyi äidiltä, että onko hänelle tekemistä. Usein ei ollut ja perheen äiti, Brooklyn, passitti hänet rannalle.

– Ja minähän lähdin. En alkanut kahta kertaa kyselemään, että ootko nyt ihan varma, minä vaan häivyin, Jane nauraa.

– En nyt ihan joka päivä yhdeksästä kolmeen siellä rannalla maannut, vaikka tilaisuus olisi ollutkin. Monesti vaan sykin ne hommat mitä oli heti siinä aamupäivän aikana ja sitten lähdin biitsille.

Hän sanoo, että tarvitsikin omaa aikaa. Ja vaikka perheen äiti, Brooklyn kauhisteli Janen auringonottovimmaa, niin rannalle hän usein suuntasi.

– Se oli mulle se henkireikä. Olen sen koko kolme kuukautta maannut siellä rannalla ilman mitään aurinkosuojia, että saa parhaan mahdollisen rusketuksen.

Jane kertoo, että sai oikeastaan kokea Miamin kotiäitien arkea, ja pohtia vain päivisin lasten koulussa ollessa, että miten kuluttaa aikaa.

– Sitä vaan tarvitsi miettiä, että menisikö kynsi- vai ripsihuoltoon, vai minkä hoidon menisi ottamaan.

Jane Hölsö suuntasi rannalle aina kun oli mahdollista. Käytännössä siis hyvin usein. Kuva: Jane Hölsön kotialbumi

Lapsenpiiasta vanhempien seuraneidiksi

Jane Hölsö kokee, että hän oli loppujen lopuksi enemmän perheen vanhempien seurassa kuin lasten.

– Lähdin aina isän tai äidin kanssa johonkin ja se toinen heistä jäi vahtimaan lapsia, että tavallaan olin enemmän vanhempien seuraneiti. Heidän kanssaan hengasin tosi paljon.

Jane kertoo käyneensä erityisesti perheen isän kanssa ulkona ja äidin kanssa shoppailemassa. Hän sanoo, että kotiin palaaminen tuntui hirveältä, kun kontrasti Miamista Seinäjoelle ja takaisin töihin myyjäksi oli niin suuri. Jane kertoo, ettei ole varma, onko vieläkään ihan toipunut, vaikka paluusta on jo pari kuukautta.

– Olihan se huolettomat kolme kuukautta. Saa juoda vaikka maanantaista sunnuntaihin ja mennä baareissa ja piireissä ja tehdä mitä haluaa.

– Nautin tuollaisesta isosta meiningistä ja seurapiireistä, en koe oikein kuuluvani tänne kylmään ja tylsään Suomeen, varsinkaan mihinkään Seinäjoelle.

Törmäyskurssilla tyttären kanssa

Jane Hölsöllä oli kissanpäivät Miamissa, mutta silti hän sanoo, ettei sarjasta välittyvä kuva au pairien Miamin arjesta ole koko totuus.

– Televisiosta tulee ne yhdeksän puolen tunnin jaksoa ja kamerathan oli aina silloin paikalla, kun jotain tapahtui.

– Ei sitä arkea, mitä siellä eletään, ole siinä juuri ollenkaan. Mutta kuka sitä jaksaisi katsoakaan, että pelaat biljardia jonkun tenavan kanssa, vaihdat vaippaa tai syötät lasta.

Ainoat ongelmat Jane Hölsöllä olivat alun vaikeudet perheen tyttären kanssa. Janen mukaan Ivy Jane pompotti vanhempiaan ja Jane puolestaan ei halunnut suostua lapsen käskytettäväksi. Hän sanoo, että hänen mielestään perheessä tahtipuikon pitäisi olla vanhemmilla eikä lapsilla.

– Mutta nyt kun ajattelee, niin oli kyllä naurettavan pienet ongelmat, eli ei oikeastaan edes ollut mitään.

– Lähinnä ongelma oli se, että mihin kaiken sen rahan käyttäisin, kun sai käyttää kaiken itseensä, Jane velmuilee.

Jane Hölsön Miamin perhe: äiti Brooklyn, Isä CJ ja lapset Ivy Jane ja Phoenix. Kuva: Jane Hölsön kotialbumi

Viitosjakso yllättää

Jane kertoo olevansa ihmisenä mustavalkoinen, helposti ärsyyntyvä ja perusnegatiivinen. Hänen suoruutensa ja räiskyvä persoonansa tulee todennäköisesti välittymään kotisohville asti, mutta siitä Jane ei välitä.

– Siellä olen minä, en ole lähtenyt kameran edessä esittämään mitään muuta.

– Jo ennen kuin ohjelma on ollut nähtävissäkään, musta on jo puhuttu kaikenlaista, mutta ei se mua kiinnosta. Lähdin sillä asenteella ohjelmaan, että puhukaa mitä puhutte, kun vaan puhutte.

Jane tiesi etukäteen, että yhdessä jaksossa tulee olemaan jotain sellaista, mistä hän ei muista mitään.

– Vitosjaksossa on tulossa meikäläisen blackout-känni, josta mulla ei ole mitään tietoa vieläkään. Olen puhunut vähän ohi suuni, se saattaa vähän herättää kohua.

– Mutta ei se mitään. Olen aikuinen ihminen ja päätin vetää järjettömän kännin päälle niin kuin pohjalaiset tekee.

Jakson nähtyään Jane Hölsö ei okein osaa sanoa, mitä mieltä hän on.

– Olihan siihen otettu ne noloimmat ja pahimmat kohdat. Mutta näin on käynyt, ei voi mitään. Enää ei auta selittely eikä jossittelu.

Ylen Au pairit Miamissa -sarja on jo kokonaisuudessaan katsottavissa Yle Areenassa.