1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. #metoo

Ruotsissa työskentelevä näyttelijä–ohjaaja Maria Sid: #metoon ydin on machokulttuurissa – ja tämä kulttuuri pitäisi murtaa

Jotta häirintä ja epäasiallinen käyttäytyminen loppuisivat, pitäisi pitkään vallalla olleesta machokulttuurista päästä eroon. Tämän kulttuurin muuttamisesta ovat vastuussa kaikki sukupuoleen katsomatta, sanoo parhaillaan Ruotsissa työskentelevä näyttelijä-ohjaaja Maria Sid.

Näyttelijä-ohjaaja Maria Sid. Kuva: Eero Hannukainen / IBL

Näyttelijä-ohjaaja Maria Sid on seurannut #metoo-kampanjaa läheltä niin Ruotsissa kuin Suomessa.

– #metoo voi olla alku vallankumoukselle, jossa kaikki voittavat – jos haluamme, puhelimitse tavoitettu Sid sanoo.

Vallankumouksella hän tarkoittaa, että käynnissä on iso rakenteellinen muutos, joka osoittaa kaikille, miten epäasiallisesti erityisesti naisia on kohdeltu.

Toisaalta Sid käyttäisi #metoosta mieluummin termiä #wetogether. Tällä hän tarkoittaa, että asia on kaikkien yhteinen ja vaatii käyttäytymismallien muuttamista kaikilta.

A-Talkissa keskustellaan tänään torstaina #metoo-kampanjan seurauksista.

Käyttäytymisohjeet kuvauspaikalle

Parhaillaan Sid näyttelee kahdessa eri ruotsalaistuotannossa, joiden sisällöstä ei vielä voi hiiskua. #metoo-kampanja on vaikuttanut näyttelijäntyön arkeen.

Yksi konkreettinen esimerkki on, että viimeisimmässä tuotannossa hän kertoo saaneensa kirjalliset ohjeet käyttäytymissäännöistä ennen kuvauksia. Niissä alleviivataan, että minkäänlaista epäasiallista käyttäytymistä ei kuvauksissa sallita.

– Mitä ei hyväksytä, se määritellään jo sopimustasolla, Sid sanoo.

Kymmenen vuotta Ruotsissa työskennellyt näyttelijä-ohjaaja on pohtinut sitä, mistä #metoo pohjimmiltaan johtuu.

Sidin näkemys on, että #metoon juuret ovat machokulttuurissa. Machoilulla hän tarkoittaa tietynlaista nokkimisjärjestystä, jossa keskiössä on alfauros ja tällä omat seuraajansa.

Ongelmia syntyy, jos alfalta siedetään kovaa ja epäasiallista käytöstä, jota muut ympärillä tukevat.

On siis niin sanottu “pääkingi” ja hänen suojattinsa, näyttelijä kuvailee. Sid on suomalaiselle yleisölle tuttu muun muassa teatterilavoilta ja Donna Paukku -tv-sarjasta.

Machokulttuuria eivät ylläpidä kuitenkaan pelkästään miehet, vaan alfa voi olla myös naispuolinen, hän jatkaa. Ongelmia syntyy, jos alfalta siedetään kovaa ja epäasiallista käytöstä, jota muut ympärillä tukevat.

– Tällaiselle kulttuurille pitäisi laittaa kollektiivinen stoppi, sanoo Sid.

Käytännössä Sidin sormi osoittaa kaikkia. Työpaikoille hän toivoisi hiljaisuuden sijasta kulttuuria, jossa kollegan epäasialliseen käytökseen puututtaisiin herkemmin.

– Sanotaan: “V**** sä oot hyvä jätkä”. Sitten tämä hyvä jätkä tulee paikalle ja kohtelee huonosti maskeeraajia. Se on alfauros, jota me kaikki seurataan, Maria Sid kuvailee.

Ruotsissa keskustellaan nyt #metoon seurauksista

Ruotsissa #metoo-keskustelu käynnistyi toden teolla ennen Suomea jo vuoden 2017 lopussa. Helsingin Sanomien haastattelussa (siirryt toiseen palveluun)ruotsalainen kirjailija Lena Andersson sanoi pari viikkoa sitten, että #metoo on vaarallinen massaliike, josta ei seuraa hyvää.

Maria Sid tulkitsee puheet varoituksena siitä, ettei miehiä ja naisia laitettaisi liiaksi vastakkain. Ettei pitäisi edistää pelkästään naisten asiaa.

– Silloin olisi hyvä myös miesten tulla vastaan, ja se onkin tärkeää. Monilla miehillä on tyttäriä, äitejä ja vaimoja. Haluaisin kuulla, miten tyttäriä ja vaimoja puolustetaan, kun heillä on huono olla, Sid miettii.

Iltapäivälehdet kirjoittivat viime viikolla, että nyt on peiliinkatsomisen paikka kaikilla.

Viime viikolla kerrottiin Tukholman kaupunginteatterin johtajan Benny Fredrikssonin itsemurhasta. Useat Fredrikssonin alaiset olivat syyttäneet häntä julkisuudessa julmista johtamistavoista.

Myös Sid työskenteli Fredrikssonin alaisuudessa, kun teatterissa käynnistyi selvitys Fredikssonin johtamistapoja kohtaan. Teatterissa vietetään tapauksen johdosta nyt suruaikaa, eikä Sid halua kommentoida tapausta yksityiskohtaisesti.

Tapaus on nostanut Ruotsissa keskusteluun iltapäivälehtien tavan käsitellä #metoo-kampanjaa.

– Iltapäivälehdet kirjoittivat viime viikolla, että nyt on peiliinkatsomisen paikka kaikilla, Sid sanoo.

Samaan hengenvetoon Maria Sid toteaa, ettei haluaisi nähdä tilannetta, että nyt otettaisiinkin askelia taaksepäin.

– Työpaikan ongelmat pitää nostaa esille, hän sanoo.

Illan A-studio: Talk pohtii #metoo -kampanjan syitä ja käsittelytapoja. Onko #metoon takana kehno esimiestyö? Entä voidaanko keskustelussa sortua kohtuuttomiin ylilyönteihin?

Vieraina näyttelijä Anu Sinisalo, professori Esko Valtaoja, miesaktiivi Pasi Malmi ja sukupuolentutkija Tuija Huuki. Yle TV1 klo 21.05 alkaen. Keskusteluun voi osallistua twitterissä: #yleastudio.

Lue myös:

Epäasiallisesta johtamisesta syytetty Tukholman kaupunginteatterin johtaja teki itsemurhan

Toimittajalta: Menikö keskustelu liian pitkälle? Ruotsissa itsemurha sai miettimään sanavastuuta

Analyysi: Baletin johtamisongelmat olivat tiedossa pitkään. Miksi niihin tartuttiin vasta nyt?