Kouluaikana suosittu tyttö ajautui yksinäisyyteen – "Parasta on, kun nuorisotyöntekijä vie minut kahville ja tarjoaa pullankin"

Lorena Lepistö ja Venla Kupiainen ovat yksinäisiä nuoria, mutta uudenlainen nuorisotyö on onnistunut auttamaan heitä.

yksinäisyys
Yksinäinen tyttö peilin takana
Simo Pitkänen / Yle

– Voi, kun olisi joku jonka kanssa mennä kahville tai vaikkapa konserttiin, pohti 21-vuotias Lorena Lepistö vielä viime kesänä.

Lorena muutti Turusta Jyväskylään kolme vuotta sitten. Hän oli ollut pitkään hyvin vaikeassa parisuhteessa ja halusi aloittaa elämänsä alusta. Hänen äitinsä teki muuttoa Keski-Suomeen ja Lorena päätti myös pakata laukkunsa.

– En tuntenut Jyväskylästä ennalta ketään muuta kuin äidin uuden miehen ja hänen vanhempansa.

Ahdistunut henkilö
Orna Ben Lulu / Yle

Nykyisin Lorena hoitaa äitinsä tukena päivisin nuorempia sisaruksiaan. Masennuksen vuoksi hän ei ole vielä pystynyt aloittamaan opintoja eikä hakemaan muita töitä. Entinen poikaystävä eristi hänet täysin vanhoista ystävistä.

Kouluaikana pidetyn ja sosiaalisen tytön elämänpiiri on kutistunut olemattomaksi.

– Ei ole enää yhtään ihmissuhdetta, jonka voisi pelastaa. Kyllähän se syö naista, saa Lorena sanotuksi.

Nuorisotyö hätiin avuksi

Lorena löysi apua yksinäisyyteensä nuorisotyön avulla puolisen vuotta sitten. Homies Youth Work on STEA:n eli entisen raha-automaattiyhdistyksen rahoittama hanke, joka tekee Jyväskylässä kotiin jalkautuvaa nuorisotyötä.

Kun minua on kiusattu, niin on tullut sellainen suojakilpi, etten uskalla päästää ketään sisälleni.

Venla Kupiainen

Nuorisotyöntekijät antavat yksinäiselle nuorelle yksilövalmennusta sekä pienryhmä- ja parivalmennusta. Työntekijöille voi yksinäisyyttä poteva nuori myös soittaa milloin tahansa. He tekevät työtään ympäri vuorokauden.

– Tutkimusmatkalla ollaan yhdessä nuoren kanssa. Pohditaan, että miksi nuori kokee olevansa yksinäinen, kertoo projektisuunnittelija Milla Ukkonen.

Suomessa joka viides potee yksinäisyyttä. Moni tuntee itsensä yksinäiseksi, vaikka ympärillä olisi paljon ihmisiä. Toinen samanikäinen, myös jyväskyläläinen Venla Kupiainen on kärsinyt yksinäisyydestä koko ikänsä. Hänellä on takanaan rankka lapsuus.

– Ei oikeastaan ole ollut vanhempia läsnä ollenkaan ja olen joutunut vuosiksi myös koulukiusatuksi, niin ihan pienestä asti olen kärsinyt yksinäisyydestä. Kyllä se tuntuu tosi pahalta, myöntää Venla.

Syyt syvällä ja moninaiset

Syitä yksinäisyyteen on yhtä monia kuin on yksinäisten tarinoitakin. Usein syyt liittyvät perhesuhteisiin ja siihen, että syystä tai toisesta on vaikea tutustua toisiin ihmisiin. Venla Kupiainen opiskelee merkonomiksi ja harrastaa tanssia, joten ihmisiä on ympärillä, mutta ei ystäviä.

– Kun minua on kiusattu, niin on tullut sellainen suojakilpi, etten uskalla päästää ketään sisälleni.

Parasta on, kun nuorisotyöntekijä vie minut kahville ja tarjoaa pullankin.

Lorena Lepistö

Yksinäisyys nuorten parissa on valitettavan yleistä. Usein taustalla on koulukiusaamista. Myös kouluttautumiseen ja työelämään liittyvät ongelmat aiheuttavat yksinäisyyttä, ne kulkevat käsi kädessä.

– Jos ei ole niitä yhteisöjä, mistä niitä kavereita saa, niin helposti yksinäisyys kulminoituu elämässä, sanoo Milla Ukkonen.

Auttamisen mahdollisuudet ovat laajat

Yksinäisyyden hälventämiseksi on olemassa monia eri keinoja. Tärkeintä kaikissa on yksilön kokemus tulla autetuksi. Yhdessä tekemisen kautta saadaan elämään merkitystä.

Kahvihetki
Venla Kupiainen (keskellä) nauttii kahvijutustelusta Milla Ukkosen (vas) ja Saila Kosusen kanssa.Simo Pitkänen / Yle

Homies Youth Workin työntekijät käyvät nuoren kanssa kahvilla, leffassa tai tekevät jotain yhdessä kotona. Ja vaikka kyse on hyvin kipeästä asiasta, niin työtä ohjaa myönteisyys.

– Meidän työssä nousee aina esiin miten upeita nuoret ovat ja miten paljon heillä on voimavaroja ja osaamista, sanoo Milla Ukkonen.

Hienointa on välittämisen tunne

Lorena Lepistö on erittäin kiitollinen siitä, että vaikka hänellä olisi huono päivä, niin nuorisotyönteijä tulee kotiin kiskomaan hänet sängystä ylös. Yhdessä he sitten miettivät Lorenan tulevaisuutta, persoonaa, työmoraalia ja mitä alat voisivat hänelle sopia.

– Parasta on, kun Saila (nuorisotyöntekijä) vie minut kahville ja tarjoaa pullankin. Ja se, että Sailalle voi soittaa aina. Saila tuntuu enemmän ystävättäreltä kuin miltään työntekijältä, Lorena nauraa.

Venla Kupiasen mielestä myös kahvijutustelu on parasta. Nuorelle naiselle on tärkeää, että on joku, jolle voi purkautua, kun mielen päällä asia, josta haluaa puhua.

– Tulee semmonen olo, että joku hyväksyy minut ja välittää minusta. Se on ihanaa, huokaa Venla ja räpäyttää pitkiä ripsiään.