Kiinalaiskotka tuuppasi Kemijärven sellutehdashanketta eteenpäin

Paperiyhtiö Shanying ei ole suomalaiselle teollisuudelle täysin uusi tuttavuus, sillä Valmet on toimittanut sille koneita.

Metsä- ja paperiteollisuus
Havainnekuva Kemijärven Boreal Bioref -yhtiön suunnittelemasta tehtaasta
Havainnekuva Kemijärven Boreal Bioref -yhtiön suunnittelemasta tehtaastaBoreal Bioref

Kemijärven biosellutehtaan toteutuminen nytkähti kiirastorstaina eteenpäin, kun hanketta vetävä Boreal Bioref kertoi saaneensa kiinalaisen paperiyhtiön mukaan pääomistajaksi ja asiakkaaksi. Yhtiö kertoi tehneensä kiinalaisyhtiön kanssa investointitavoitesopimuksen.

Shanying International Holdings on yksi Kiinan suurimmista paperiyhtiöistä. Siitä on määrä tulla Boreal Biorefin pääomistaja sijoitusyhtiönsä kautta, kunhan kiinalaiset viranomaiset hyväksyvät rahoitussopimukset.

Kiinalaisyhtiö ei ole suomalaiselle teollisuudelle uusi tuttavuus. Konepajayhtiö Valmet on toimittanut (siirryt toiseen palveluun) yhtiölle paperi- ja kartonkikoneita sekä sopinut toimittavansa Shanyingille leikkureita ja jätteenpolttokattilan.

Shanyingin voi suomentaa kotkaksi. Tämä kiinalaiskotka on kuitenkin Suomen paperijätin UPM:n logossa metsää vartioivan taruolennon, aarnikotkan pikkuveli: Shanyingin liikevaihto oli viime vuonna noin viidennes UPM:n tai Stora Enson liikevaihdosta.

Rakentaminen odottaa vielä Avin lupaa

Tarkkoja tietoja siitä, kuinka suuren osan kiinalainen Shanying yhtiöstä saa, Boreal Bioref ei ole vielä antanut. Boreal Biorefin ja ja Kiinan valtion omistaman Camce-yhtiön yhteishankkeeseen haetaan vielä muitakin yhteistyökumppaneita.

Tehdasinvestoinnin arvo on Boreal Biorefin mukaan noussut lähes miljardiin euroon. Tehdas on määrä ottaa käyttöön vuonna 2020, ja se voisi tuottaa vuodessa 500 000 tonnia sellua.

Tehtaan rakentaminen odottaa lisäksi ympäristö- ja vesitalouslupaa Pohjois-Suomen aluehallintovirastolta. Mahdolliset valitukset voivat venyttää luvan saantia.

Shanying tuottaa vuodessa yli kolme miljoonaa tonnia paperia ja miljardi neliömetriä levyä ja kartonkia, Boreal Bioref kertoo. Yhtiö listautui Shanghain pörssiin vuonna 2001.

Shanyingilla on 9 000 työntekijää. Sen liikevaihto oli uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan viime vuonna reilu kaksi miljardia euroa.

Yhtiön juuret ovat itäisessä Kiinassa, mutta se on laajentunut sekä muualle Kiinaan että ulkomaille. Shanying omistaa yrityksiä muun muassa Yhdysvalloissa, Keski-Euroopassa ja Japanissa. Viime vuonna yhtiö osti ruotsalaisen Nordic Paper -paperiyhtiön.

Lue myös:

Suuri kiinalainen paperiteollisuusyhtiö enemmistöomistajaksi ja asiakkaaksi Kemijärven sellutehtaaseen

800 miljoonan sellutehdas lähellä toteutumista Lapissa – miten eläkeläismiesten pieni yhtiö toi kiinalaiset Kemijärvelle?