Kouvolalaiset pääsevät mukaan kouluverkon suunnitteluun – uusia tiloja käyttöön kolmen vuoden päästä?

Tulevaisuuden kouluverkosta on odotettavissa päätöksiä kesän alussa.

koulut
koulun pääovi ja portaat, Anjala, Anjalan koulu
Anjalan koulu Kouvolassa. Oppilaat ovat olleet tästä koulusta väistötiloissa jo pari vuotta naapuritaajamassa Inkeroisissa.Sakari Saksa / Yle

Kouvolalaiset pääsevät evästämään poliitikkoja kaupungin koulujen tulevaisuutta koskevassa päätöksenteossa.

Kaupunki järjestää toukokuun alussa viikolla 19 kolme yleisötilaisuutta, joissa halukkaat pääsevät arvioimaan talven aikana tehtyjä alustavia suunnitelmia.

– Tarkoitus on, että tilaisuuksissa on paikalla myös poliittisia päättäjiä, kertoo lasten ja nuorten palvelujen johtaja Ismo Korhonen.

Toukokuun alun tarkkoja päiviä tai tapahtumapaikkoja ei vielä ole päätetty.

– Sellaiset tilat on tarkoitus varata, että paikalle mahtuu kerralla useampi sata henkilöä. Tilaisuudet pidetään iltaisin, kertoo Korhonen.

Tapahtumat järjestetään ennen lopullista kouluverkkopäätöstä.

Kaupunki avaa verkossa kahdeksi viikoksi kyselyn, jossa voi esittää mielipiteensä tulevaisuuden koulusta. Kysely avautuu 6. huhtikuuta.

Valmistelu loppusuoralla

Poliitikoista koostuva ohjausryhmä on tehnyt Kouvolan kouluverkosta alustavia suunnitelmia. Ryhmä koostuu koko kaupunginhallituksesta, valtuuston puheenjohtajista sekä lasten ja nuorten lautakunnan puheenjohtajista.

Ryhmä on käynyt talven aikana tutustumassa muun muassa Lappeen ja Pontuksen kouluihin Lappeenrannassa. Molemmissa kouluissa opiskellaan uuden opetussuunnitelman mukaisesti uudistetuissa tiloissa.

Kouluissa on esimerkiksi oppilaiden ja opettajien yhteisiä niin sanottuja soluja sekä muutamia erillisiä hiljaiseen työskentelyyn tarkoitettuja tiloja perinteisten luokkien ja käytävien sijaan.

– Tutustumiskäynti oli silmiä avaava kokemus, kun oikeasti näki, millaisia tilat voivat olla, luonnehtii ohjausryhmässä oleva lasten ja nuorten lautakunnan puheenjohtaja Henna Hovi (sd.)

Hänen mukaansa suurin osa Kouvolan kouluista vaatii remonttia.

– Selvää on, että joka paikkaan ei voida rakentaa uutta koulua, remonttejakin tarvitaan. Meidän koulutilat eivät vain yksinkertaisesti nykyisellään taivu uuden opetussuunnitelman mukaiseen koulunkäyntiin.

Päätösten hetki lähestyy

Kouluverkon uudistamisessa Kouvolassa on kyse muun muassa koulujen sijainnista sekä uusien koulujen rakentamisesta tai vanhojen remontoimisesta.

– Ohjausryhmä ottaa aikanaan kantaa koulurakennuksiinkin ja niiden sijaintiin, mutta emme halua pysytellä valmistelevassa työskentelyssä pelkästään seinissä. Kysymys on koko perusopetuksen kehittämisestä, sanoo Hovi.

Pisimmällä olevat alustavat suunnitelmat koskevat Anjalan, Valkealan kirkonkylän ja Sarkolan kouluja.

Näiden koulujen eteneminen yksityiskohtaisemman suunnittelun vaiheeseen odottaa kouluverkon ohjausryhmän esityksen pohjalta tehtävää lopullista poliittista päätöstä. Niin sanottuja esisuunnitelmia varten kaupunki on selvittänyt muun muassa koulujen henkilökunnalta uusiin tiloihin kohdistuvia toiveita, tarpeita ja odotuksia.

Esimerkiksi Anjalan koulua koskevia tarpeita kartoitettiin jo viime syksynä.

Uudistettujen koulujen rakentamiseen tai remontoimiseen ja käyttöönottoon kuluu vielä aikaa. Arviot ovat varovaisia.

– Ehkä lukuvuoden 2021 alku voisi olla sellainen, että uusia tiloja voisi olla käytössä, mietiskelee lasten ja nuorten palvelujen johtaja Ismo Korhonen.

Toukokuussa järjestettävien yleisötilaisuuksien anti otetaan Henna Hovin mukaan huomioon poliitiikkojen työskentelyssä.

– Se on selvä asia. Sen takia tilaisuudet järjestetään, vakuuttaa Hovi.

Ohjausryhmä tekee esityksensä Kouvolan kouluverkosta toukokuun puolivälissä. Valtuuston päätettäväksi koulujen tulevaisuus on odotettavissa kesäkuussa.