Sampo Terho lupasi turvata Tampereen Työväen Teatterin tulevaisuuden – miten se tehdään, on yhä auki

Valtionosuusjärjestelmän uudistuksen vaatima rahoitus yhä auki. Koko uudistus saattaa siirtyä seuraavalle hallitukselle.

Tampereen Työväen Teatteri
Sampo Terho
Sampo TerhoJussi Nukari / Lehtikuva

Kulttuuriministeri Sampo Terhon (sin.) lupaus turvata Tampereen Työväen Teatterin toiminta nykyisellään, on syystäkin aiheuttanut helpotusta Tampereella. Työryhmän valmisteleman valtionosuusuudistuksen myötä teatterin rahoitus olisi pienentynyt noin kahdella miljoonalla eurolla ja se olisi tarkoittanut toiminnan merkittävää supistamista ja irtisanomisia.

Kiinasta tavoitettu ministeri ehti lyhyesti kommentoida asiaa illan pimetessä Pekingissä.

Hänen mukaansa yhden teatterin jättäminen uudistuksen maksumieheksi olisi ollut kohtuutonta.

–Sain paljon palautetta, joka koski TTT:n tilannetta. Lähes kaikki oli kielteistä. Pyysimme lausuntoja ja myös niissä kritisoitiin uudistusehdotusta.

Nyt kun Terho lupasi säästää Tampereen Työväen Teatterin, herää kysymys keneltä leikataan? Mistä parin miljoonan säästöt otetaan? Terho kuitenkin kiertää kysymyksen ja muistuttaa, ettei hänellä alun perinkään ollut antaa tarvittavaa kahdeksaa miljoonaa euroa uudistusta varten.

– Työryhmän esityksessä oli alun alkaen se vika, ettei siinä huomioitu, mistä rahat saadaan. Se on edelleen auki.

Kulttuuriministeri Terho aloittaa ensi viikolla neuvottelut hallituskumppanien kanssa.

– Keskustelen heidän kanssaan, kuinka paljon on mahdollista saada tähän uudistukseen uutta rahaa. Samalla täytyy pohtia missä ja minkälaisena uudistusta viedään eteenpäin.

Terho ei suostu valottamaan, millaista mallia hän ehdottaa.

– Käymme ensin keskustelut hallituskumppanien kanssa, sitten vasta median.

Uudistus saattaa jäädä seuraavalle hallitukselle

Päätöksillä alkaa olla kiire, jos tällä hallituskaudella aiotaan saada jotain aikaiseksi. Terhokin kuulostaa hieman skeptiseltä.

– Tämän vuoden budjettisuunnitelmat ovat jo hyvin pitkällä. Käytännössä päätöksiä on tehtävä parin viikon päästä olevaan kehysriiheen mennessä. On päätettävä, mitä tällä vaalikaudella tehdään, jos tehdään.

Vos-uudistusta suunnitelleen työryhmän työskentely venyi ja esitys luovutettiin vasta tämän vuoden puolella. Työryhmän puheenjohtaja muusikko Jaakko Kuusisto ei ollut tietoinen Terhon suunnitelmista, kun tavoitimme hänet junasta.

– Olemme jättäneet esityksen, emmekä enää vaikuta asiaan, toteaa Kuusisto.

Vos-uudistusta on haviteltu pitkään. Nykyistä järjestelmää pidetään jäykkänä ja on koettu, että uusien ryhmien ja taiteenalojen on vaikea päästä tuen piiriin.

Uuden esityksen myötä valtionrahoitus muuttuisi määräaikaiseksi. Uusi esitys on otettu vastaan ristiriitaisesti. Monet ovat kritisoineet uuden esityksen tukevan suuria teattereita ja orkestereita.

On myös mahdollista, että uudistustyö jää seuraavan hallituksen harteille.

– Sekin on mahdollista, mutta on vielä liian aikaista sanoa mitään, toteaa Terho.

Lue myös:

Sampo Terho lupaa: Tampereen Työväen Teatteri ei joudu hallituksen uudistuksen maksumieheksi, teatterinjohtaja riemuissaan

Analyysi: Murhataan teatteri, jotta saadaan jotain uutta ja kivaa tilalle

Taiteentekijät rahojen uudelleenjaosta – turha veto ilman lisäpottia

Ministeriöön satoi murskakritiikkiä – yrittääkö Sampo Terho pelastaa Tampereen työväenteatterin?