1. yle.fi
  2. Uutiset

Tulimus on porokuningas – Porokisakausi huipentui tänä viikonloppuna Inarin porokuninkuusajoihin

Rauni Näkkäläjärven härkä Tulimus Sallivaaran paliskunnasta laukkoi vuoden porokuninkaaksi lauantain ja sunnuntain yhteisajalla 3:47,00.

Kotimaan uutiset
Vuoden 2018 porokuningas Tulimus ja Rauni Näkkäläjärvi.
Inger-Elle Suoninen / Yle Sápmi

Inari Porokisakausi huipentui tänä viikonloppuna Inarin porokuninkuusajoihin. 24 härkää laukkoivat sen minkä koivistaan pääsivät saadakseen himoitun Porokuningas-tittelin. Tänä vuonna tittelein itselleen laukkoi Rauni Näkkäläjärven härkä Tulimus ohjastajanaan Seija Matero. Tulimus laukkoi lauantaina 1000m matkalla ajan 1:16,83 ja sunnuntaina 2000m matkalla ajan 2:30,17.

Toiseksi kilpailussa tuli Krupulan ja Petäjäjärven omistama härkä Hymynkare. Hymynkareen lähtö oli jo kolmantena sunnuntaina. Se piti tiukasti kiinni porokuninkuudesta, kunnes kolmanneksi viimeisenä laukkonut Tulimus päihitti sen.

Kaksi edellistä vuotta Porokuningas titteliä on pitänyt Taneli Pason härkä Pikalaaki Pintamon paliskunnasta.

Voittoa on odotettu kauan

Kun kisa päättyi, ryntäsivät katsojat onnittelemaan Tulimuksen omistajaa Rauni Näkkäläjärveä. Näkkäläjärvi kertoo taamoneensa härkiä vuosikymmeniä ja odottaneensa tätä päivää, jolloin hänen poronsa voittaa kuninkuuden.

– Kyllä minä kauan olen tätä voittoa odottanut, kertoo Näkkäläjärvi.

Rauni Näkkäläjärvi.
Rauni Näkkäläjärvelle satoi onnitteluja varikkoalueella.Inger-Elle Suoninen / Yle Sápmi

Päivän nopein ei välttämättä ole koko kisan nopein

Porokisojen suurimmasta tittelistä, porojen kuninkuudesta, kisaa perinteisesti 24 kilpahärkää. Kilpaporot on karsittu viiden PoroCup-osakilpailun kautta pitkin kevättä.

Porokuninkuusajojen tulos perustuu kahden kisapäivän yhteenlaskettuun aikaan. Sunnuntain finaalissa, kahden kilometrin yksittäislähdössä Tulimus juoksi ajan 2:30,17 mutta kuninkuuskisassa päivän nopein oli Hymynkare ajalla 2:27,21. Lauantain ja sunnuntain kisapäivien yhteenlaskettu aika oli kuitenkin pienin Tulimuksella, 3:47,00. Hymynkareen yhteisaika oli 3:47:21.

Porokuninkuuskisojen tulokset voi katsoa täältä. (siirryt toiseen palveluun)

3.4.2018 klo:9:26 Korjattu tieto: Hymynkare lähti sunnuntaina kolmantena eikä toisena ja Tulimus kolmanneksi viimeisenä eikä toiseksi viimeisenä.

1.4.2018 klo: 17:20 lisätty uutiseen tieto mistä tulokset voi katsoa.

1.4.2018 klo 17.45: Korjattu tieto alaotsikkoon: Tulimuksen lauantain ja sunnuntain kilpailuiden yhteisaika on 3:47,00. Lisätty myös Tulimuksen lauantain ja sunnuntain ajat.

Uutisen toimittanut Inger-Elle Suoninen kuuluu itse myös Sallivaaran paliskuntaan.

Lue seuraavaksi