Hyppää sisältöön

"Tietoa sinulle, joka olet naimisissa lapsen kanssa" -esite oli liikaa ruotsalaisille

Ruotsin sosiaaliviranomaiset joutuivat vetämään pois lapsiavioliitossa oleville suunnatun esitteen.

Ruotsin sosiaalihallituksen esite lapsiavioliitoista herätti suuria tunteita. Kuva: Kuvakaappaus esitteestä

Ruotsin sosiaalihallitus on laatinut esitteen, jonka nimeksi tuli "Tietoa sinulle, joka olet naimisissa lapsen kanssa". Esitteestä tuli palautevyöry, jonka seurauksena viranomaiset päättivät vetää esitteen pois julkisuudesta.

Kritiikkiä on tullut esitteen nimestä, joka monien mielestä antaa vaikutelman, että lapsiavioliitot olisivat sallittuja tai normaaleja. Arvostelua on tullut myös esitteen kuvista ja ohjeista. Asiasta kertovat ruotsalaismediat, muun muassa Ruotsin televisio SVT (siirryt toiseen palveluun) ja Aftonbladet (siirryt toiseen palveluun).

– Materiaali on herättänyt vahvoja reaktioita ja näkemyksiä. Vedämme esitteen pois ja katsomme sitä uudestaan, sanoi Petra Rinman yksin saapuneiden lasten yksiköstä tiedotteessa.

Tarkoitus on ollut jakaa tietoa Ruotsin lainsäädännöstä aikuisille maahanmuuttajille, jotka ovat avioliitossa tai vastaavassa suhteessa alaikäisen kanssa. Toisaalta esite on tarkoitettu avuksi myös viranomaisille, jotka kohtaavat avioliitossa olevia lapsia.

Varsinkin poliitikot ovat paheksuneet julkaisua. Lapsi-, vanhus- ja tasa-arvoministeri Lena Hallengren on yksi pöyristyneistä.

– Meidän täytyy olla selkeitä siinä, ettei Ruotsi hyväksy lapsiavioliittoja. Asiassa ei saa vallita mitään epäilyksiä, Hallengren sanoo.

Hänen mukaansa tietoa pitää tarjota, mutta viestin sävy ja signaalit ovat vähintään yhtä tärkeitä.

Lapsen kanssa ei voi solmia avioliittoa Ruotsissa, mutta maan rajojen ulkopuolella solmitut liitot on kuitenkin voitu tunnustaa. Ministerin mukaan tämä mahdollisuus aiotaan kumota lainsäädännössä.

"Kuin turistiesite"

Liberaalipuolueen puheenjohtaja Jan Björklundin mielestä esite heijastelee viranomaisten asenteita.

– On mahdotonta hyväksyä leväperäisyyttä, jolla viranomaiset suhtautuvat lapsiavioliittoihin, mikä näkyy tässä esitteessä.

Hänen mukaansa sekä ulkoasu että nimike ovat huonoja.

– Tämä on kuin turistiesite.

Björklund korostaa, että ulkomailla solmitut lapsiavioliitot tullaan kieltämään. Hän pitää outona esitteen muotoilua, jonka mukaan sosiaalitoimi voi ehdottaa, ettei pari asuisi yhdessä. Hänen mukaansa on selvää, että liitto mitätöidään ja pariskunta erotetaan eri vastaanottokeskuksiin.

Ruotsin kokoomuksen ryhmänjohtaja Tobias Billstöm ihmettelee, ettei esitteessä puhuta mitään vankeudesta.

Politiikan toimittaja Sakine Madon toteaa, että lehdykän kuvitus sopisi koulunaloitusaoppaaseen.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Caroline Szyber ihmettelee, miksi esite on tehty juuri nyt, kun lainsäädäntö on muuttumassa.

.
.