Korkeakoulujen yhteishaussa 153 000 hakijaa – vaikeinta sisäänpääsy kuvataidealalle

Helpointa sisäänpääsy on yliopistojen teologiselle alalle sekä ammattikorkeakoulujen tekniikan ja liikenteen alalle.

korkeakoulut
mies opiskelee
AOP

Keskiviikkona päättyneessä korkeakoulujen yhteishaussa opiskelupaikkaa haki lähes 153 000 hakijaa, kertoo Opetushallitus. Määrä on noin 1 500 enemmän kuin viime keväänä. Aloituspaikkoja on yhteensä 49 700.

Suosituin hakukohde oli Helsingin yliopisto, jonne haki ennätysmäärä, lähes 29 000 hakijaa. Ammattikorkeakouluista selvästi eniten hakijoita sai Metropolia Ammattikorkeakoulu. Myös muun muassa Turun ja Tampereen yliopistot uutisoivat hakijamäärien kasvusta, mutta osittain kyse on siitä, että lääketieteellisillä ja oikeustieteellisillä aloilla siirryttiin yhteisvalintaan. Samalla valintakokeella voi siis hakea useamman yliopiston samalle alalle.

Eniten hakijoita suhteessa aloituspaikkojen määrään on yliopistojen kuvataidealalla, jossa hakijoita on peräti 26,2 jokaista paikkaa kohden. Yliopistoissa vaikeimpia kohteita ovat lisäksi teatteri- ja tanssiala (19,6 hakijaa/aloituspaikka) sekä psykologia (18,3 hakijaa/aloituspaikka).

Ammattikorkeakouluissa kilpailu on kovinta luonnontieteiden alalla, jossa jokaista aloituspaikkaa hakee keskimäärin 7,1 hakijaa. Suosittuja olivat myös sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala (5,6 hakijaa/aloituspaikka) sekä kulttuuriala (5,1 hakijaa/aloituspaikka).

Varminta sisäänpääsy on ammattikorkeakouluissa tekniikan ja liikenteen alalla sekä yliopistoissa teologisella alalla.

Eniten hakijoita määrällisesti oli yliopistoissa kauppatieteelliselle alalle ja ammattikorkeakouluissa sosiaali-, terveys- ja liikunta-alalle.

Hakijoista 80 prosenttia on ensikertalaisia, eli heillä ei ole aiempaa tai nykyistä korkeakoulupaikkaa. Aloituspaikoista 63 prosenttia on varattu heille. Ensikertalaiskiintiöt otettiin käyttöön vuonna 2016.

Valintojen tulokset julkistetaan viimeistään kesäkuun lopulla.