1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Dieselautoja ajetaan ahtaalle, kahviin lätkäistiin syövästä varoittavia merkintöjä ja sää on ulkoilijan mieleen

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Kuva: Ina Fassbender / AFP

Dieselautot ovat joutumassa ahtaalle Saksassa ja Ruotsissa – entä meillä?

Ainakaan toistaiseksi ajorajoituksia ei ole vireillä dieselautoille. Niillä saa jatkossakin ajella ilman rajoituksia suomalaisten kaupunkien keskustoissa. Autoala uskoo myös käytetyille dieselautoille riittävän kysyntää uusien dieseleiden myynnin vähentymisestä huolimatta.

Katso, mitä ikätoverisi tienaavat ja milloin kuolema heidät korjaa

Yle keräsi tietoja vuosina 1940–2000 syntyneiden ikäluokkien taloustilanteesta, siviilisäädystä ja koulutuksesta. Tutki jutusta, mitä juuri sinun ikätoverisi tienaavat, moniko teistä on mennyt naimisiin tai miten pitkälle olette kouluttautuneet.

Kuva: Miro Johansson / Yle

Myyräkannat ovat pienet, mutta myyräkuume voi silti iskeä

Myyräkannat ovat monin paikoin pienet, mutta tutkijan mukaan myyräkuumeen vaara ei ole vähentynyt. Tutkija kannustaa varsinkin mökkien ulkotiloja siivoavia varovaisuuteen. Myyräkannan huippuvaiheeseen osuvan talven jälkeen jopa kaksi kolmasosaa myyristä saattaa kantaa Puumala-virusta, ja puuliitereiden tapaisissa kylmissä tiloissa virus voi säilyä hyvinkin vähintään pari kuukautta.

Kuva: Jeremias Perätalo / Yle

Kahvi sai syövästä varoittavan merkinnät – analyysin mukaan täysin turhaan

Los Angelesilaisen tuomarin mukaan Kalifornian laki vaatii kahviyhtiöitä varoittamaan ihmisiä kahvin syöpävaarallisuudesta, koska kahvipapuja paahdettaessa niihin syntyy hieman syöpäriskiä lisääviä karsinogeenejä. Merkintä lienee täysin turha, sillä kansainvälinen syöpätutkimusjärjestö IARC julkaisi jo vuonna 2016 tutkimuspaperin, jonka mukaan kahvia ei voida luokitella ihmiselle syöpää aiheuttavaksi.

Kuva: Sean Masterson / EPA

Sää on ulkoilijan mieleen

Sää jatkuu suuressa osassa maata poutaisena ja osin selkeänä, lähinnä Lapissa pilvisyys on ajoittain runsasta. Öisin on edelleenkin kylmää, pakkasta voi olla jopa reilusti yli 10 astetta. Päivisin lämpötila nousee monin paikoin plussalle aina Oulua myöten. Lapissa pysytään miinuslukemissa päivisinkin.

Kuva: Yle

Lue lisää Ylen sääsivuilta.