Gazassa viritellään viikkojen protesteja – yksi ihminen kuollut Israelin tulituksessa

Järjestäjät odottavat, että kuuden viikon protesteihin osallistuu jopa kymmeniä tuhansia palestiinalaisia. Gazassa on pystytetty Israelin tiukasti vartioiman rajan lähelle useita telttaleirejä.

Lähi-itä
Palestiinalainen mies heiluttaa palestiinan lippua Gazassa.
Palestiinalaiset kokoontuivat lähelle Israelin rajaa Gazassa torstaina.Mohammed Saber / EPA

Tilanne kiristyi jälleen perjantaina Gazan rajalla palestiinalaisten protestien alla. Palestiinalaisten terveysministeriön mukaan yksi palestiinalainen kuoli Israelin panssarivaunun tulituksessa Gazan eteläosassa lähellä Khan Yunisin kaupunkia.

Israelin armeija vahvisti aamulla uutistoimisto Reutersille, että panssarivaunusta oli ammuttu yöllä kahta ihmistä kohti. Armeijan mukaan he olivat lähestyneet raja-aitaa ja toimineet epäilyttävästi.

Gazan kaistaleella aiotaan aloittaa perjantaina viikkojen mittaisiksi kaavaillut protestit, joilla vaaditaan palestiinalaispakolaisille mahdollisuutta palata nykyisen Israelin alueelle. "Suureksi paluumarssiksi" nimetyllä protestilla on takanaan Gazaa hallitsevan Hamas-järjestön tuki.

Järjestäjien mukaan mielenosoitus on rauhanomainen, mutta Israel on varautunut levottomuuksiin vahvistamalla joukkojaan rajalla. Järjestäjät arvioivat, että perjantain aloitukseen voi osallistua kymmeniätuhansia ihmisiä.

Gazassa aiotaan protestoida toukokuulle asti

Mielenosoittajat ovat rakentaneet rajan läheisyyteen viisi telttaleiriä, ja protesteja aiotaan jatkaa toukokuun puoliväliin asti. Silloin tulee kuluneeksi 70 vuotta Israelin itsenäisyysjulistuksesta, jota seurasi vajaan vuoden mittainen sota Israelin ja arabimaiden välillä. Sadattuhannet palestiinalaiset joutuivat lähtemään uuden Israelin valtion alueelta.

Yhdysvaltojen on määrä avata uusi Israelin-suurlähetystönsä Jerusalemissa niin ikään toukokuun puolivälissä Israelin 70-vuotisjuhlallisuuksien aikaan. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti syksyllä, että maa tunnustaa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi.

Päätös herätti ärtymystä paitsi arabimaissa, myös muualla kansainvälisessä yhteisössä. Ennen Trumpin julistusta vallitseva näkemys oli, että palestiinalaisten asuttama Itä-Jerusalem on Israelin miehittämää aluetta.

Uutista on päivitetty klo 8.32: Lisätty Israelin armeijan vahvistus tulituksesta.

Lue lisää:

USA siirtää lähetystön Jerusalemiin vielä keväällä

Miksi Jerusalem on niin tärkeä? Viisi kysymystä pyhän kaupungin asemasta ja sen merkityksestä

Trump tunnusti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi – Lähi-itä pelkää levottomuuksia

Lähteet: AFP, Reuters, AP