1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lentoliikenne

Venäjä lätkäisi Britanniaa nootilla: Aeroflotin kone tarkastettiin "ilman syytä" Lontoossa – Sopimuksen mukaan syytä ei tarvitse esittää

Venäjän mielestä kyseessä oli provokaatio.

lentoliikenne
Aeroflotin lentokone
Arkistokuva Aeroflotin lentokoneesta vuodelta 2016.Valda Kalnina / EPA

Britannian viranomaiset ovat tutkineet venäläisyhtiö Aeroflotin lentokoneen Heathrow'n lentokentällä Lontoossa. Uutistoimisto Interfaxin lähde kertoo brittiviranomaisten ilmoittaneen tutkinnasta lentokoneen henkilökunnalle sen jälkeen, kun Moskovasta saapuneen lennon matkustajat olivat poistuneet koneesta.

Venäjä on suuttunut tapauksesta ja lähettänyt Britannialle nootin, jossa kysytään selitystä tilanteelle. Aiemmin Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova kutsui etsintää provokaatioksi. Venäjän Lontoon suurlähetystön mukaan kyseessä oli "Britannian viranomaisten räikeä provokaatio."

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Lentoyhtiö sanoo olevansa ihmeissään siitä, ettei etsinnälle esitetty syytä. Yhtiön mukaan koneen miehistö komennettiin ulos koneesta, mutta lopulta edellisen lennon kapteenin annettiin jäädä koneeseen. Yhtiön mielestä tutkinta suoritettiin kansainvälisten tapojen vastaisesti.

Uutistoimisto Tassin haastatteleman lennon matkustajan mukaan Moskovasta tulleita koneen matkustajia oli vastassa koirapartio. Koneen matkustajia on uutistoimiston mukaan myös ohjeistettu pitämään matkatavaroitaan alhaalla, jotta koira voi tutkia niitä.

Sopimus säätelee

Kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimuksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) sen allekirjoittajamaiden viranomaisilla on oikeus "ilman kohtuutonta viivytystä" suorittaa tarkastus toisten sopimusvaltioiden ilma-aluksissa niiden saapuessa tai lähtiessä.

Kone pääsi lähtemään takaisin Moskovaan noin kolme tuntia myöhässä. Venäjän lähetystö itse sanoo, että aikaa veivät "pitkät neuvottelut" siitä poistuuko miehistö koneesta tarkastuksen ajaksi. Neuvottelujen kerrotaan alkaneen vasta sen jälkeen kun Venäjän suurlähetystön edustaja saapui kentälle.

Sopimuksessa ei ole mainintaa, jonka mukaan viranomaisten pitäisi esittää syy etsinnälle, eikä siinä myöskään mainita miten etsintä tulee tai ei tule suorittaa. Venäjän mielestä on sääntöjen vastaista määrätä koneen miehistö poistumaan koneesta tarkastuksen ajaksi.

Neuvostoliitto ratifioi sopimukseen 15. lokakuuta vuonna 1970. Sopimuksen on allekirjoittanut 192 maata.

Kyseisessä sopimuksen kohdassa todetaan myös, että viranomaisilla on oikeus tarkastaa muun muassa koneeseen liittyvät todistukset ja miehistön lupakirjat.

Lähteet: Reuters, STT

Lue seuraavaksi