Tesoman murhan tutkinnanjohtaja: Tekijä koputti poliisiauton ikkunaan

Murhasta epäilty ilmoittautui poliisille viime torstaina. Miehen vangitsemisoikeudenkäynti alkaa Tampereella tänään kello 12.

Murhaepäilty
Poliisi tutkii henkirikosta Tampereen Tesomalla.
Poliisi tutki henkirikosta Tampereen Tesomalla helmikuussa 2015.Kalle Parkkinen / Lehtikuva

Tesoman kolme vuotta sitten tehdyn murhan epäilty tuli torstaina omantunnontuskiin ja kysyi aamulla hätäkeskuksesta mitä pitäisi tehdä. Sieltä saamansa ohjeen mukaan hän meni poliisipartion luo, alkoi kertoa tapahtumista ja halusi yhteyden jutun tutkinnanjohtajaan.

– Niin hän sitten teki ja poliisi vei hänet asemalle, kertoi tutkinnanjohtaja Jari Kinnunen tapahtumien kulusta Yle Tampereen haastattelussa.

Kinnusen mukaan mies on ollut siitä lähtien poliisin hallussa. Hänen kuulustelunsa aloitettiin heti torstaina. Lisävarmistusta asiassa saatiin, kun miehen ja murhapaikalta löydetyn dna:n vastaavuus alustavan tiedon pohjilta saatiin varmistettua.

Samaan aikaan myös Kinnunen itse sai tiedon tapahtumista.

Jari Kinnunen
Jari Kinnusen haastattelu Tesoman murhaan liittyen.

Mies on jo tässä vaiheessa kuulusteluja kertonut, että hän on pitkään pohtinut asiaa ja haluaa saada tämän pois päiväjärjestyksestä.

– Hän on saanut kertoa itse, omaan tahtiinsa. Kuulustelija on tehnyt joitakin tarkentavia kysymyksiä siltä osin, että saadaan hänet oikeasti sidottua tekopaikalle.

Poliisilla on nyt hyvä yhteys miehen, mutta tämän päivän aikaa poliisi suunnittelee kuulustelua lisää ja toivoo saavansa valaistusta asiaan.

Sen verran tiedetään, etteivät uhri ja tekijä tunteneet toisiaan entuudestaan. Sitä ei myöskään vielä tiedetä, kuinka kauan miehet olivat yhdessä tekoaikana.

Kinnusen mukaan murhasta epäillyllä ei ole taustalla minkäänlaista rikoshistoriaa, eikä tapahtuman motiivista ole vielä tietoa.

Se yllätti poliisin, että miehen historia on niin puhdas.

– Harvemmin ihminen aloittaa rikosten tekemisen tämmöisestä teosta. Siinä mielessä toki yllätti.

Pelkkä tunnustus ei riitä

Nyt asia etenee normaalin järjestyksen mukaan.

– Suomen oikeusjärjestelmässä pelkkä tunnustus ei riitä. Siihen pitää saada lihaa luitten ympärille. Mutta onhan meillä varma dna-lausunto, joka on hyvin merkittävä. Ja sitten tietysti yksityiskohdat, joita hän kertoo muusta, muun muassa tekoaseeseen liittyen, Ne tukevat sitä, että hän puhuu ihan asiaa, tutkinnanjohtaja Jari Kinnunen kertoo haastattelussa.

Kinnusen mukaan aika usein poliisin pakeille kävelee ihmisiä, jotka kertovat asioista, joita he kuvittelevat tehneensä tai haluavat jostain syystä tulla tunnustamaan. Mutta aika harvoin he todellisuudessa ovat tekijöitä.

Nyt koettu murhan tunnustaminen ei silti ihan poikkeuksellista ole.

– Kyllähän näitä rikoshistoriassa varmasti on, mutta ei se tavanomaista tietenkään ole. Se on pitkä prosessi, että henkilö päätyy siihen, että hän kokee tärkeämmäksi asian saattamisen pois päiväjärjestyksestä.

Tutkinta olisi kestänyt vielä vuosia

Tutkinnanjohtaja Jari Kinnunen kertoo, että ilman miehen omaa tunnustamista jutun kaiken jäljellä olevan tiedon kerääminen ja purkaminen olisi vienyt vuosia.

– Kävimme muutama viikko sitten läpi meillä olevaa tietomassaa ja totesimme päätutkijan kanssa, että tällä lailla tutkien meiltä olisi mennyt varmaan vielä kolme vuotta, että kaikki tieto olisi tarkistettu ja kaikki henkilöt olisi tiputettu listoilta.

Kinnusen mukaan tällainen ratkaisu sai poliisi tyytyväisiksi.

– Kyllä siinä oli aika monta hymysuuta. Kyllä se tunteisiin meni kaikilla, jotka tutkinnassa ovat mukana olleet.

Juttua täydennetty Kinnusen haastattelun lisäyksityiskohdilla kello 10.16

Lue lisää:

Tesoman murha ratkeamassa – poliisi esittää lauantaina epäillyn vangitsemista

Tuhat dna-testiä, satoja vihjeitä, toistakymmentä nimivinkkiä: Poikkeuksellinen murhatutkinta ratkeaa vielä, sanoo rikosylikomisario