Belgian skandaaliprinssiltä loppui luotto – parlamentti leikkasi määrärahaa lähes 50 000 eurolla

Prinssi Laurentille on maksettu runsaan 300 000 euron vuosittaista määrärahaa. Luvaton edustus kiinalaisjuhlissa johti 15 prosentin leikkaukseen.

kuninkaalliset
Belgian prinssi Laurent
Belgian prinssi LaurentThierry Roge / EPA

Belgian prinssi Laurent joutuu jatkossa tulemaan toimeen 15 prosenttia pienemmällä määrärahalla. Belgian parlamentti päätti lauantaina pääministeri Charles Michelin esityksestä, että 54-vuotiaan prinssin 307 000 euron vuosittaisesta määrärahasta leikataan 46 000 euroa.

Belgiassa sovellettiin nyt ensimmäistä kertaa vuonna 2013 säädettyä lakia, jonka nojalla voidaan leikata kuningasperheen jäsenten palkkioita, jos he rikkovat tiettyjä sääntöjä.

Ennen parlamentin päätöstä julkistamassaan kirjeessä Laurent valitti, että rangaistuksesta aiheutuisi hänelle vakavaa vahinkoa.

– Nuoresta lähtien olen ollut veljeni, perheeni ja valtion palveluksessa. En ole voinut valita töitäni enkä kehittää hankkeita itsenäisesti. Minun piti jopa pyytää lupaa solmia avioliitto. Tämä palkkio on hinta elämästäni, joka on pääosin jo takanapäin, Laurent totesi.

Luvatonta edustusta useampaan kertaan

Leikkaus oli seurausta prinssi Laurentin osallistumisesta Kiinan armeijan vuosipäiväjuhlallisuuksiin Kiinan Brysselin-suurlähetystössä viime vuonna. Laurent oli esiintynyt juhlissa Belgian armeijan univormussa ilman hallituksen suostumusta.

Myös lisänimellä Prince Maudit eli Kirottu prinssi kutsutun Laurentin toimet ovat herättäneet aiemminkin kysymyksiä ja huomiota. Hän on muun muassa tavannut Libyan johtoa Muammar Gaddafin valtakaudella ja vieraillut Kongon demokraattisessa tasavallassa ilman hallituksen lupaa.

Otsikoihin ovat takavuosina Belgiassa nousseet myös Laurentin lukuisat ylinopeussakot, suhdesopat, kallis maku sekä taistelu masennusta vastaan. Prinssi Laurent meni naimisiin vuonna 2003 Claire Coombsin kanssa. Pariskunnalla on kolme lasta.

Lähteet: AFP, AP