1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuljettaja kuoli, kun automaattiohjattu Tesla törmäsi betoniesteeseen Yhdysvalloissa – jo toinen vakava robottiautoturma viikon sisällä

Autoyhtiö Teslan mukaan kuljettaja oli kytkenyt automaattiohjauksen päälle vain hetkeä ennen onnettomuutta.

autonominen liikenne
Tesla
Teslan itseohjautuva auto tuhoutui pahasti törmäyksessä.KTVU FOX 2 / Reuters

Tesla-auton automaattiohjaus oli päällä, kun se törmäsi moottoritien betoniesteeseen viime viikon perjantaina Mountain View'ssa Kaliforniassa, kertoo auton valmistanut Tesla-yritys. Auton kuljettaja kuoli onnettomuuden jälkeen sairaalassa.

Yrityksen mukaan Teslan Model X -autoaan kuljettanut 38-vuotias mies oli kytkenyt automaattiohjauksen päälle vain hetkeä ennen törmäystä. Auton sensorien mukaan kuljettaja oli irrottanut kätensä ratista ainakin kuusi sekuntia ennen törmäystä.

Teslan mukaan auto oli antanut useita varoituksia ennen törmäystä, mutta kuljettaja ei ollut huomioinut niitä. Kuljettajalla oli ollut suora näköyhteys betoniesteeseen.

Tesla ei selittänyt tiedotteessaan, miksi autopilotti ei osannut välttää onnettomuutta. Auto tuhoutui törmäyksessä pahasti, koska betoniesteen törmäyssuoja oli vaurioitunut aiemmassa onnettomuudessa.

Toinen robottiauto-onnettomuus samalla viikolla

Onnettomuus on jo toinen kuolemaan johtanut robottiautokolari viikon sisällä. Itsenäisesti ajanut kuljetuspalveluyhtiö Uberin auto ajoi jalankulkijan yli Arizonassa viime viikon maanantaina.

Kesäkuussa 2016 Teslan kuljettaja kuoli, kun hänen autonsa törmäsi itseohjautuvassa tilassa kuorma-autoon Floridassa. Tapaukset ovat herättäneet kysymyksiä itseohjautuvien autojen turvallisuudesta.

Tesla pyrki korostamaan tiedotteessaan, että itseohjautuvat autot olisivat kuljettajien ohjaamia autoja turvallisempia. Sen mukaan Yhdysvaltain viranomaiset ovat todenneet, että sen automaattiohjauksen ensimmäinen versio vähensi törmäysmääriä noin 40 prosenttia.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi