1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. verkkopalvelut

Suoratoistopalvelujen maarajat poistuivat EU:ssa – pian myös Yle Areena näkyy Euroopan-matkoilla

Siirrettävyysasetus poisti digitaalisten suoratoistopalvelujen geoblokkauksen. Eurooppalaiset voivat nyt käyttää kotimaassaan tilaamaansa verkkosisältöä kaikkialla EU:ssa.

Kuva: Jyri Kivimäki / Yle

Tänään aprillipäivänä astuu voimaan EU:n siirrettävyysasetus (siirryt toiseen palveluun). Se tarkoittaa sitä, että verkon suoratoistopalvelut, kuten elokuva-, TV-, musiikki, peli- ja urheilupalvelut, näkyvät EU:n alueella reissatessa.

Tähän asti kaikkia tilaamiaan verkkopalveluita ei ole pystynyt käyttämään toisessa maassa. Palveluilla on ollut niin sanottu geoblokkaus.

Siirrettävyysasetus poistaa geoblokkauksen EU:n alueella ja tästedes esimerkiksi Viaplay, Netflix, HBO Go, Amazon Prime, Spotify ja Deezer näkyvät ja kuuluvat EU-maissa matkailtaessa.

Kotipaikka pitää tunnistaa

Siirrettävyysasetus koskee ensisijaisesti kaupallisia ja siis maksullisia verkkopalveluja, mutta myös Yle aikoo tarjota Yle Areenan sisällöt EU:n alueella.

Hienossa ajatuksessa on vielä pari mutkaa: jotta homma toimisi, nettipalveluiden pitää tarkastaa kuluttajien pysyvä asuinpaikka tekijänoikeuslisenssien vuoksi – ja vähän samasta syystä palveluita voidaan yhä vähemmän tai ei ollenkaan kayttää VPN:n (Virtual Private Network) kautta.

Kaupallisten palvelujen kohdalla mutka ei ole kummoinenkaan, sillä tilauspohjaisina ne pystyvät yleensä helposti määrittelemään asiakkaansa asuinpaikan, jonka tulee olla siis EU:ssa.

Yle Areenan käytössä uusi mahdollisuus vaatii vielä hieman säätöä. Tarvitaan "Yle Tunnus" -kirjautuminen, jota edellytetään kaikilta käyttäjiltä, jotka haluavat käyttää Areenaa EU-alueella Suomen ulkopuolella. Tunnuksen yhteyteen tulee kotipaikkatarkistus, joka tehdään Suomi.fi-tunnistautumispalvelun avulla. Silloin "Yle Tunnus" saa Väestörekisterikeskukselta tiedon, onko käyttäjän kotikunta Suomessa.

Areenan ominaisuuksia rakennetaan

Yle Areenan palvelupäällikön Kari Haakanan mukaan tunnistautumista ja Areenan siirrettävyysominaisuuksia rakennetaan parhaillaan ja palvelu on käytettävissä vielä tämän vuoden aikana.

Toinen mutka on VPN:n käyttö. Tietoturvastaan huolestuneet saattavat käyttää VPN:ää. VPNn piilottaa käyttäjän todellisen maantieteellisen sijainnin.

Se taas ei toimi hyvin asuinpaikkatarkistuksen ja tekijänoikeuksien kanssa. Niinpä esimerkiksi juuri Yle Areenaa ei enää voi katsoa VPN:n kautta (siirryt toiseen palveluun). Myös esimerkiksi Netflix on estänyt VPN:n käytön jo parin vuoden ajan.