Venäjän rikkaimpiin kuuluva miljardööri pidätetty – epäillään valtion varojen kavalluksesta

Miljardööri Zijavudin Magomedovin rakennusyritys on ollut rakentamassa muun muassa Kaliningradin jalkapallostadionia maailmanmestaruuskisoja varten.

talousrikokset
Ziyavudin Magomedov käsiraudoissa.
Miljardööri Zijavudin Magomedov tuotiin pidätysoikeudenkäyntiin lauantaina.Mikhail Tereshchenko / TASS / AOP

Venäläinen miljardööri Zijavudin Magomedov on pidätetty Moskovassa kavalluksesta epäiltynä. Syyttäjän mukaan hän on syyllistynyt yli kahden miljardin ruplan eli noin 28 miljoonan euron kavalluksiin.

Syyttäjä sanoo, että sillä on tietoa seitsemästä tapauksesta, jossa Magomedov olisi kavaltanut valtion, aluehallintojen ja valtionyhtiöiden rahoja. Syyttäjän mukaan kavalletut rahat on siirretty ulkomaisille tileille.

Magomedov kiisti oikeudessa syytteet. Hänen mukaansa tutkinta ei kestä lähempää tarkastelua. Hänen omistamansa Summa-yritysrypäs aikoo valittaa tuomiosta.

Dagestanissa syntynyt Zijavudin Magomedov ja hänen veljensä Magomed omistavat yhdessä Summa-yritysryppään. Forbes-lehti (siirryt toiseen palveluun) arvioi Zijavudin Magomedovin omaisuudeksi noin 1,01 miljardia euroa. Hän kuuluu sadan rikkaimman venäläisen joukkoon.

Veljesten omistuksiin kuuluu muun muassa satamia, öljyn ja kaasun tuotantoa Sahan tasavallassa Itä-Siperiassa, rakennusyhtiöitä sekä tietoliikenneverkkoja, kertoo taloussivusto Bloomberg. (siirryt toiseen palveluun)

Heidän yrityksensä on rakentanut muun muassa Kaliningradissa urheilustadionia kesällä pidettäviä maailmanmestaruuskisoja varten.

Molemmat Magomedovin veljekset on määrätty pidätettäviksi oikeuden päätöksellä. Myös Summa-yhtiöitä johtava Artur Maksidov on pidätetty.

Lähteet: Reuters, Tass