Malilainen jihadisti joutuu oikeuden eteen: Tuhosi Timbuktun kulttuuriaarteita ja pakotti naisia seksiorjuuteen

Epäillyt rikokset tapahtuivat vuosina 2012–2013, kertoo Kansainvälisen rikostuomioistuin.

Ansar Dinen taistelijat tuhosivat suojelukohdetta Timbuktussa heinäkuussa 2012. Kuva: AOP

Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC aikoo syyttää malilaista jihadistijohtajaa sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan.

ICC kertoi, että epäilty Al Hassan Ag Abdoul Aziz Ag Mohamed Ag Mahmoud tuotiin eilen lauantaina Haagiin ICC:n pidätyskeskukseen. Malin viranomaiset olivat ottaneet hänet kiinni kansainvälisen pidätysmääräyksen nojalla.

ICC:n mukaan epäilty toimi Timbuktun islamilaisen poliisin tosiasiallisena johtajana vuosina 2012–2013, jolloin kaupunki oli jyrkän islamistisen Ansar Dine -järjestön vallan alla. Hän toteutti pakkoavioliittojen politiikkaa, joka johti naisten ja tyttöjen seksuaaliseen orjuuttamiseen ja toistuviin raiskauksiin, tuomioistuin sanoo tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).

Lisäksi Al Hassania syytetään muun muassa osallisuudesta Timbuktun satoja vuosia vanhojen pyhättöjen tuhoamiseen.

Malin konfliktista on toistaiseksi annettu ICC:ssä yksi tuomio. Ahmad al-Faqi al-Mahdi tunnusti hävittäneensä Timbuktun kulttuuriperintöä ja sai yhdeksän vuoden vankeusrangaistuksen vuonna 2017.

Al-Mahdi on ensimmäinen henkilö, joka on saanut sotarikostuomion pelkästään kulttuurikohteiden tuhoamisesta. Hänet saatetaan kutsua todistajaksi Al Hassanin oikeudenkäynnissä.

Ansar Dine -järjestö muodostui vuonna 2012 ja liittoutui pian Al-Qaidan Pohjois-Afrikan haaran kanssa. Se valtasi Timbuktun ja muita Pohjois-Malin kaupunkeja keväällä 2012, jolloin Malissa tehtiin myös sotilasvallankaappaus.

Ranskan lähettämät sotilaat auttoivat Malia valtaamaan Timbuktun takaisin islamisteilta tammikuussa 2013. Ansar Dine on sittemmin ilmoittanut yhdistyneensä kolmen muun alueella toimivan islamistiryhmittymän kanssa.

Lue myös: