Infektiotartunta yleisin riski käytetystä neulasta – Fimea selvittää Porin tapausta

Lääkevalvonnasta vastaava Fimea sanoo, että kyseessä on virhe, jota ei olisi saanut tapahtua. Asiakkaan on Fimean mukaan voitava luottaa sataprosenttisesti apteekista ostamiinsa tuotteisiin.

lääkevalvonta
Insuliinikyniä.
InsuliinikyniäJaani Lampinen / Yle

Suurin käytetyistä neuloista seuraava riski on infektiotartunta. Hepatiitti- ja hiv-tartunnat ovat äärimmäisiä riskejä, lääkevalvonnasta vastaava Fimea kertoo.

Fimea kertoo saaneensa ilmoituksen apteekissa tapahtuneesta sekaannuksesta, jossa asiakkaalle oli myyty toisen asiakkaan palauttamia insuliinineuloja.

Satakunnan Kansa (siirryt toiseen palveluun) uutisoi lauantaina Porin Yliopiston Apteekin myyneen vahingossa asiakkaalle erän käytettyjä insuliinikynäneuloja.

– Kyseessä on virhe, jota ei olisi saanut tapahtua. Valvontaviranomainen tulee käymään luvan haltijan kanssa hyvin tarkkaan läpi prosessit, jotka ovat mahdollistaneet apteekissa käytettyjen insuliinineulojen päätymisen asiakkaalle, sanoo Fimean johtaja Eija Pelkonen.

Käytännössä se tarkoittaa hänen mukaansa sitä, että apteekkiin tullaan tekemään tarkastuskäynti ja etsitään prosessien riskikohdat.

Lääkejätteiden käsittelyä käydään Pelkosen mukaan säännöllisesti läpi tarkastuksissa, ja käytetyt neulat ovat yksi tunnistetuista riskeistä, vastaavaa tapausta ei hänen tiedossaan kuitenkaan ole.

– Nythän asiakkaan palauttama käytettyjen neulojen paketti oli päätynyt syystä tai toisesta myytävien neulojen varastoon.

Neuloista oli Pelkosen tietojen mukaan puuttunut sinetti, joka kertoo, että neulaa on jo kertaalleen käytetty. Henkilö joka ei ollut pitkään neuloja käyttänyt, ei sitä huomannut eikä myöskään se apteekin työntekijä, joka neulat oli apteekissa pussiin laittanut.

– Asiakkaan on voitava sataprosenttisesti luottaa siihen, että hän saa apteekeista turvallisen lääkkeen tai tuotteen, ilman, että asiakkaan pitäisi niitä itse tarkistella, Pelkonen painottaa.

– Tapauksen selvittely on kesken ja omat valvontatoimemme jatkuvat tiistaina, hän kertoo.

Lisää aiheesta:

Apteekki raportoinut Fimeaan käytettyjen neulojen myynnistä – "Inhimillinen vahinko"

Satakunnan Kansa: Apteekki myi asiakkaalle käytettyjä insuliinikynän neuloja