Venäjä heittää epäilyksen varjon Britannian päälle – "Skripalin myrkyttäminen saattoi hyödyttää Britannian hallitusta"

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov syytti maanantaina länttä kovin sanoin Moskovassa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Venäjä
Sergei Lavrov, Moskova 2.4.2018.
Sergei Lavrov, Moskova 2.4.2018.Maxim Shipenkov / EPA

Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin mukaan Venäjän ja lännen välit olivat jopa kylmän sodan aikana selkeämmät kuin nykyisin.

Lavrov sanoi maanantaina Moskovassa, että varsinkin Britannia ja Yhdysvallat ovat unohtaneet kaikki hyvät tapansa.

Lavrov viittasi entisen kaksoisagentin Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä myrkyttämiseen. Britannian arvion mukaan Venäjä on erittäin todennäköisesti syyllinen myrkytykseen.

Lavrov puolestaan käänsi syyttävän katseen Lontooseen.

– Se [myrkytys] saattaisi olla Britannian hallituksen etujen mukaista. Hallitus joutui epämukavaan tilanteeseen, kun se ei pystynyt täyttämään äänestäjille annettuja lupauksia brexitistä, Lavrov sanoi.

Lavrov sanoi myös toivovansa Skripalille pikaista paranemista.

"USA rikkonut YK:n peruskirjaa"

Venäjän ulkoministeri otti kantaa myös presidentti Donald Trumpin ilmoitukseen vetää Yhdysvaltain sotajoukot pois Syyriasta.

Lavrov sanoi, että ottaessaan osaa Syyrian taisteluihin Yhdysvallat on rikkonut YK:n peruskirjaa, joka turvaa kaikille maille oikeuden alueelliseen koskemattomuuteen.

Venäjä itse on lähettänyt Syyriaan hävittäjiään presidentti Bashar al-Assadin tueksi.

– Meitä huolestuttaa erityisesti se, että vaikka Yhdysvallat sanoo taistelevansa terrorismia vastaan, se vain yrittää saada jalansijaa Eufrat-joen itäpuolella, ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi.

Lähteet: Reuters, AFP, Tass