Vastakkainasettelu lännen kanssa jatkuu – Venäjä, Iran ja Turkki yhdistämässä voimiaan

Länsimaiden kanssa ongelmiin ajautuneet Venäjän, Turkin ja Iranin johtajat tapaavat keskiviikkona Ankarassa.

Venäjä
Vladimir Putin ja Recep Erdogan kättelevät.
Vladimir Putin ja Recep Erdogan tapasivat joulukuussa 2017.Alexei Druzhinin / EPA

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on kutsunut Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Iranin presidentin Hasan Ruhanin Ankaraan neuvotteluihin.

Valtionpäämiesten on tarkoitus käsitellä huomisessa kokouksessaan Syyrian tilannetta sekä vahvistaa keskinäisiä taloussuhteita.

– Odotamme johtajien uudistavan sitoumuksensa, jossa he tukevat Syyrian itsemääräämisoikeutta, itsenäisyyttä ja alueellista koskemattomuutta. Kyse on äärimmäisen tärkeästä asiasta, presidentti Putinin avustaja Juri Ushakov sanoi.

Venäjän ja Turkin välit parantuneet

Länsimaiden kanssa ongelmiin ajautuneiden Venäjän ja Turkin keskinäiset suhteet ovat kohentuneet selvästi muutamassa vuodessa. Pitkäaikaiset kilpailijat ovat panneet erimielisyydet syrjään ja keskittyvät nyt rakentamaan vahvoja taloussuhteita.

Viime joulukuussa maat sopivat, että Venäjä myy Turkille pitkän matkan S-400-ohjuspuolustusjärjestelmän. Huomenna tiistaina Putin osallistuu Akkuyun kaupunkiin valmistuvan venäläisen ydinvoimalan juhlatilaisuuteen.

Sen lisäksi maat rakentavat parhaillaan putkea, jonka avulla Venäjä saa toimitettua kaasua suoraan Turkkiin.

Presidentti Putinin kerrotaan neuvottelevan Ankarassa virkaveljensä Hasan Ruhanin kanssa Iranin ydinohjelmasta.

Varsinkin Yhdysvallat on syyttänyt Irania kaksi vuotta sitten solmitun ydinsopimuksen rikkomisesta.

Iran sitoutui sopimuksessa olemaan rakentamatta ydinasetta vastineeksi sille, että kansainvälinen yhteisö luopuu sen vastaisista talouspakotteista.