1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tulipalot

Analyysi: Tulipalo kaatoi Kemerovon kuvernöörin – onko virkamies Venäjällä vastuussa kansalle vai presidentille?

Siperialaisen Kemerovon traaginen tulipalo katkaisi alueen kuvernöörin pitkän uran, kun Kreml yrittää sammuttaa katastrofista leviävät poliittiset kipinät. Ulkomaantoimittaja Heikki Heiskanen tarkastelee Kemerovon kuvernöörin eroa.

tulipalot
Hallintorakennusten ympäröimä aukio on täynnä ihmisiä. Aukion keskellä näyttää olevan Leninin patsas, joka osoittaa kaukaisuuteen.
Tuhannet ihmiset kokoontuivat vaatimaan selvyyttä Kemerovon tuhoisasta ostoskeskuspalosta.Fedor Baranov / EPA

Siperialaista Kemerovon aluetta 20 vuotta johtanut kuvernööri Aman Tulejev oli enää varjo entisestään, kun hän luki kameran edessä ilmoituksen erostaan.

– Pidän tätä itselleni oikeana, tietoisena, ainoana mahdollisena päätökseni, koska tuollaisen kaikkein raskaimman taakan kanssa ei voi jatkaa kuvernöörin virassa, ei voi jatkaa moraalisesti, Tulejev ilmoitti.

Tuo taakka oli Venäjää järkyttänyt ostoskeskuspalo Kemerovon kaupungissa. Presidentti Vladimir Putin hyväksyi eron ja kiitti Tulejevia pitkästä palvelusta.

Venäjän vallanpitäjät eivät mielellään tee henkilövaihdoksia kansalaispaineen takia.

– Logiikka on yksinkertainen: Myönnytykset johtavat uusiin vaatimuksiin, koska ne osoittavat vallanpitäjiltä heikkoutta, politiikan asiantuntija Aleksei Makarkin kirjoittaa RBK-lehden sivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Makarkin arvioi, että Tulejevin ero oli jo aiemmin sovittu, ja nyt sitä vain sattuneen tilanteen vuoksi kiirehdittiin.

Tulejev oli sairastellut ja spekulaatiot hänen erostaan olivat olleet ilmassa jo kauan ennen traagista ostoskeskuspaloa, joka vaati 64 kuolonuhria – mukaan lukien 41 lasta – ja toi tuhannet ihmiset Kemerovon kaduille vaatimaan oikeutta.

Tummassa puvussa ja tummissa laseissa oleva Tulejev puhuu viittilöiden käsillään. Ympärillä on pukumiehiä, taustalla näkyy punainen lippu.
Toukokuussa 1998 kuvernööri Aman Tulejev puhui kaivosmiehille jälleen yhden lakon päätteeksi.Yuri Kochetkov / EPA

Tulejev oli jäänne toiselta aikakaudelta. Hän oli noussut kuvernööriksi 1997, presidentti Boris Jeltsinin kaudella.

Tuolloin kuvernöörit olivat mahtimiehiä, eivät vain alueillaan vaan kansallisella tasolla. Kommunistien riveistä noussut Tulejev uhmasi avoimesti Jeltsiniä.

Tulejev johti erittäin hankalaa aluetta. 90-luvulla Kemerovoa ravistelivat hiilikaivostyöläisten lakot.

Alueen kaivosteollisuudessa ovat kiinni valtakunnallisten yhtiöiden edut. Kuvernöörin piti tulla toimeen kovanaamaisen liike-eliitin kanssa.

Vladimir Putinin valtaannousun jälkeen aluejohtajien asema muuttui. Alueiden johtajat alistettiin osaksi niin sanottua vallan vertikaalia.

Vuonna 2004 Beslanin koulukaappauksen jälkimainingeissa Kreml otti kuvernöörien nimitykset itselleen. Vasta 2012 kuvernöörien valinta suorilla kansanvaaleilla palautettiin lakiin, mutta kuvernöörit eivät enää olleet koskemattomia mahtimiehiä. Heitä vastaan saatettiin nostaa jopa rikossyytteitä.

Yli 20 vuotta Kemerovon alueen johdossa selvinnyt Tulejev kaatui lopulta siihen, että aluehallinto ei osannut reagoida kansan suuttumukseen.

Tulejev ei mennyt puhuttelemaan vastauksia vaativia kansalaisia, ei näyttäytynyt tuhopaikalla.

Kun presidentti Vladimir Putin tiistaina saapui Kemerovoon, Tulejev ehätti pyytelemään mielenosoituksia anteeksi häneltä ja syytti mielenosoittajia räyhääjiksi, jotka yrittävät kerätä tragediasta poliittista pääomaa.

Tulejevin käyttäytymismalli oli se tavanomainen: Mitkään vallanpitäjiä kyseenalaistavat mielenilmaukset eivät voi olla aitoja vaan niiden takana on aina jokin salajuoni. Samalla tavoinhan Putin suhtautui 2011–2012 mielenosoituksiin.

Nyt tilanne oli kuitenkin niin jyrkkä, että tuollainen ei käynyt laatuun. 41 kuollutta lasta on koko maata järkyttävä uutinen, ja Kremlille on tärkeää saada ostoskeskuspalon poliittiset kipinät nopeasti sammutetuiksi.

Tapahtumapaikka, ostoskeskus, on kulutusyhteiskunnan pyhättö. Journalisti ja taidekriitikko Aljona Solntseva katsoo, että ihmiset kokivat tulleensa petetyiksi, kun ostoskeskus yhtäkkiä osoittautuu kuolemanloukuksi.

– On täysin mahdollista, että venäläiset ottivat valtavan palon ostoskeskuksessa hyökkäyksenä rauhaa ja vakautta vastaan ja ovat valmiita syyttämään omistajien ja henkilökunnan lisäksi vallanpitäjiäkin sanattoman sopimuksen rikkomisesta: Me annamme teille kaikki oikeutemme, mutta te takaatte meille turvallisuuden ja mukavuuden, Aljona Solntseva kirjoittaa Gazeta.Ru-verkkolehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Aiemmassa kunnossaan ja iskussaan Tulejev olisi ehkä osannut toimia taitavammin, mennyt tapaamaan kansalaisia. Ehkä hänen heikko terveydentilansa esti sen, ehkä hän ei halunnut näyttää heikolta kansalaisten edessä tai ehkä hän oli jo sopeutunut ajatukseen, että Kreml on ainoa suunta, jota kuvernöörin pitää miellyttää.

Tulejevin seuraaja, varakuvernööri Sergei Tsiviljov meni tapaamaan kansalaisia, mutta se ei mennyt paljon sujuvammin. Tsiviljov onnistui syyttämään PR:n tekemisestä tragedialla kemerovilaista Igor Vostrikovia, joka oli menettänyt perheensä tulipalossa.

Sitten Tsiviljov laskeutui polvilleen ja pyysi anteeksi ihmisiltä. Ele tuntui ainakin jossain määrin tyydyttävän mielenosoittajia.

Seuraavaksi Tsiviljovin olisi betonoitava asemansa ennen kuvernöörinvaaleja. Tiukat otteet ostoskeskuspalon syyllisten selvittämiseksi ja rankaisemiseksi saattavat olla avain siihen.

Hänellä myös kerrotaan olevan Putinin lähipiiriin kuuluvan liikemiehen Gennadi Timtšenkon tuki.

Lue seuraavaksi