FT: Suomen Pankin Liikanen ehkä EKP:n johtoon – "Siirtynyt tiukalta linjalta keskemmälle"

Suomen Pankkia ja Erkki Liikasta arvostetaan keskuspankkipiireissä, sanoo Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich.

Euroopan keskuspankki
Erkki Liikanen.
Erkki Liikanen.Jarno Kuusinen / AOP

Euroopan keskuspankin uusi pääjohtaja voi löytyä Suomesta, kirjoittaa Financial Times (siirryt toiseen palveluun).

Lehden mukaan pääjohtaja Erkki Liikanen, 67, on noussut mahdolliseksi kompromissiehdokkaaksi, kun Mario Draghin seuraajaa haetaan ensi vuonna.

Saksalainen Jens Weidmann on ollut näkyvin nimi spekulaatioissa. Draghin kausi päättyy ensi vuoden marraskuussa.

On vielä aikaista arvioida yli vuoden kuluttua täytettävää virkaa, mutta Suomi ja Erkki Liikanen ovat varteenotettavia vaihtoehtoja, sanoo Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich.

Myös Suomen Pankin johtokunnan jäsen Olli Rehn on mainittu Financial Timesissa mahdollisena ehdokkaana. Hänet kyllä tunnetaan EU-piireissä, mutta rahapolitiikan kokemusta hänellä ei vielä ole kovin paljon, von Gerich arvioi.

Pienen pohjoisen maan vuoro?

EKP:n varapääjohtajan paikka meni Espanjaan, joten pääjohtaja valitaan luultavimmin pohjoisesta Euroopasta.

Saksan ehdokas Jens Weidmann ei saane laajaa kannatusta EKP:n jäsenmaissa. Häntä pidetään liian haukkamaisena, vaikka hän onkin viime aikoina selvästi pehmentänyt puheitaan, von Gerich sanoo.

Ranskalla ja Hollannilla EKP:n pääjohtajuus on jo ollut, joten paikka voisi hyvin mennä pienemmälle pohjoiselle euromaalle.

Suomella on jo nyt kokoaan enemmän vaikutusmahdollisuuksia EKP:ssa ja Suomen Pankkia arvostetaan keskuspankissa, von Gerich arvioi.

Velkaohjelma jakaa mielipiteet

EKP:n tapa hoitaa talouskriisiä ja erityisesti se, milloin mittava, elvytystä taloudelle tarjonnut velkakirjojen osto-ohjelma ajetaan alas, on aiheuttanut eripuraa keskuspankin päättäjissä.

Neuvostossa, jossa rahapoliittiset päätökset tehdään, taistelevat pohjoisen ja eteläisen Euroopan näkemykset eli tiukempaa rahapolitiikkaa kannattavat ‘haukat’ ja elvyttävämpää politikkaa suosivat ‘kyyhkyt’.

Etelä-Eurooppa on ollut enemmän kriisin kourissa kuin pohjoinen. Lisäksi etelässä on perinteisesti nähty keskuspankin rooli talouskasvua tukevana, kun taas pohjoisessa suositaan kireämpää rahapolitiikkaa ja inflaation kurissa pitämistä, von Gerich sanoo.

"Liikasen lähestymistapaa arvostetaan"

FT:n mukaan Liikasen mahdollisuuksia parantaa se, että hän on siirtynyt tiukalta linjalta lähemmäksi keskilinjaa ja tukenut EKP:n elvytystoimia.

Lisäksi hänen lähestymistapaansa arvostetaan keskuspankkipiireissä, von Gerich arvioi.

– Hän on sanonut, että saattaa olla eri mieltä ja tuo oman mielipiteensä kokouksessa esiin, mutta jos hänen kantansa häviää, hän puolustaa voittanutta kantaa EKP:n kantana, koska se on enemmistön päätös.

67-vuotiaan Liikasen toinen seitsenvuotinen kausi Suomen Pankissa päättyy heinäkuussa. Liikanen ei kommentoinut EKP-spekulaatioita FT:lle.

– Olin pitkään aina liian nuori. Olenko nyt liian vanha? Ei, en aio sanoa mitään, annetaan olla, Liikanen sanoo haastattelussa.