Tampereella on käynnissä valtava operaatio siltaremontin takia: Koski tyhjäksi, 150 teräspaalua ja 1100 kiveä merkitään

Tammerkoski on tyhjänä kolme päivää, että sillan alle saadaan tehtyä tarpeeksi iso työtaso.

Hämeensilta
Tammerkoski on tyhjennetty.
Jussi Mansikka / Yle

Tiistaina aamulla Tammerkoski oli kuivunut silmin nähden vedestä. Tampereen keskustaa halkovan kosken tyhjennys on osa suurta operaatiota, jossa 90-vuotias Hämeensilta remontoidaan.

Hämeensillan alle tehdään remontin ajaksi työtaso sillan korjaamista varten. Kosken pohjaan laitetaan 150 teräspaalua, jonka päälle tehdään työtaso. Työtaso ulottuu koko sillan alueelle ja kymmenen metriä reunojen yli.

Tammerkoski on tyhjennetty Hämeensillan remontin takia.
Tammerkoskeen laitetaan 150 teräspaalua, jotta silta saadaan korjattua.Jussi Mansikka / Yle

Tampereen kaupungin rakennuttamispäällikkö Petri Kantola sanoo, että kymmeneen mennessä Tammerkoski oli tarpeeksi kuiva. Koski puhdistetaan samalla. Se on kuivana kolme päivää. Rakentajat tekevät töitä kellon ympäri, että teräspalkit saadaan asennettua.

– Kosken pohjalta löytyi ainakin kännyköitä, tabletteja ja useita polkupyöriä, Kantola sanoo.

90-vuotias silta rakennetaan uusiksi

Hämeensilta on Tampereen tunnetuin silta. 29 metriä leveän ja 68 metriä pitkän sillan kunto on todettu huonoksi.

Vuonna 1929 valmistunut silta rakennetaan käytännössä kokonaan uudelleen. Se palautetaan alkuperäiseen historialliseen asuunsa.

Sillan Pirkkalaispatsaat vietiin jo aiemmin lokakuussa evakkoon ja kunnostettavaksi.

Hämeensilta ilman veistoksia
Hämeensilta kuvattuna ilman sen kuuluisia patsaita.Marko Melto / Yle

Hämeensilta puretaan yksi puoli kerrallaan kivi kiveltä. Kiviverhoilu tuodaan paikalleen sitten, kun siltarakenteet ovat valmiina.

– Kivet on merkattu ja jokainen niistä palautetaan samalle paikalle takaisin. Verhouskiviä on noin 1 100, Kantola sanoo.

Hämeensilta uusitaan kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa puretaan ja rakennetaan sillan eteläinen puoli, ja liikenne siirretään kokonaisuudessaan sillan pohjoiselle reunalle.

Tämä työ kestää Kantolan mukaan loppuvuoteen. Toisessa vaiheessa sen jälkeen liikenne siirretään eteläiselle reunalle, kun pohjoista puolta remontoidaan.

Työn aikana silta on joukkoliikenteen ja huoltoajon käytössä, yksityisautoilua ei sallita.

Tammerkoski tyhjennetty Hämeensillan remontin takia.
Tammerkoski puhdistetaan samalla. Kosken pohjalta on löytynyt polkupyöriä, kännyköitä ja tabletteja.Jussi Mansikka / Yle

Tammerkosken yli Hämeensillan eteläpuolelle rakennetaan remontin aikaisen kulkemisen helpottamiseksi katettu, puinen kevyen liikenteen silta. Uusi kevyen liikenteen alikulkuyhteys tulee myös sillan länsipuolelle, nimeltään Tempon tunneli.

Hämeensillan uusiminen maksaa noin viisi miljoonaa euroa. Koko operaatio kestää 1,5 vuotta.