Aasian hallitukset suitsivat "valeuutisia" Trumpin vanavedessä – Toimittajat raivostuivat painostuksesta Intiassa

Tiukimpia rangaistuksia on kaavailtu Kaakkois-Aasian maissa.

valeuutiset
Intian pääministeri Narendra Modi.
Intian pääministeri Narendra Modin hallitus määräsi viestimille rajoituksia, jotka peruttiin kritiikin vuoksi.Alaa Badarneh / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin viljelemä "valeuutisten" käsite leviää Aasiassa. Alueen eri hallitukset pyrkivät hillitsemään "valheellisen tiedon" julkaisemista viestimissä.

Intiassa pääministeri Narendra Modin hallitus ehti määrätä, että valeuutisten tekijöiltä evätään pääsy hallituksen virastoihin ja tiedotustilaisuuksiin. Päätös peruttiin tiistaina, kun toimittajat raivostuivat siitä, kertoo muun muassa The Hindu -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Intialaisten toimittajien mukaan hallituksen kontrollointiyritys on vakava uhka lehdistönvapaudelle. He epäilevät, että sen taustalla ovat Intian ensi vuoden parlamenttivaalit.

Malesia painostaa myös ulkomaalaisia

Valeuutinen tarkoitti aiemmin lähinnä virheellistä uutista, jolla on usein propagandatarkoituksia. Trumpin käytössä käsite näyttää laajentuneen myös epäreiluiksi tai puolueellisiksi koettuihin uutisnäkökulmiin.

Aasiassa tiedonjulkaisua kontrolloidaan tiukimmin Kaakkois-Aasian maissa. Malesiassa on tullut voimaan laki, jossa valheellisen tiedon levittämisestä voi saada enimmillään noin 105 000 euron sakot ja kuuden vuoden vankeustuomion.

Uutistoimisto Reutersin mukaan tämä koskee myös ulkomaalaisia toimittajia, mikäli julkaistu tieto vahingoittaa Malesiaa tai sen kansalaisia.

Singaporessa puolestaan tutkitaan, kuinka estää "tahallisia verkkovalheita" lainsäädännöllä. Filippiineillä syynissä on lakialoite, jonka puitteissa valheellisen tiedon levittämisestä voisi saada jopa 20 vuoden vankeustuomion.

Thaimaassa valheellisesta tiedosta määrättävä tuomio on enimmillään seitsemän vuotta. Erityisesti kuningasta koskeviin loukkauksiin puututaan maassa herkästi.

Lisää aiheesta:

Valheenpaljastaja: Yhdysvalloissa valeuutisia suunnataan nyt Trumpin vastustajille

Näin ilmiannat Facebookin valeuutisia - ja mitä sitten tapahtuu?

Trump uhkasi perua televisioyhtiön toimiluvan – syyttää valeuutisista

Lähteet: Reuters