Ilmatieteen laitos: Maaliskuu oli kylmin viiteen vuoteen – lunta paikoin harvinaisen paljon

Pohjanmaalta Pohjois-Karjalaan lunta oli Ilmatieteen laitoksen mukaan harvinaisen paljon, jopa 30 senttimetriä keskimääräistä enemmän.

sää
jäisiä pyykkipoikia
Kuuraisia pyykkipoikia aamupakkasessa Ilmajoella lankalauantaina 31. maaliskuuta.Teemu Salonen / Lehtikuva

Maaliskuu oli suuressa osassa Suomea 2–5 astetta keskimääräistä kylmempi, kertoo Ilmatieteen laitos. Poikkeamat olivat suurimmat Itä-Suomessa ja Pohjois-Lapissa.

Tilastojen mukaan edellisen kerran maaliskuu oli kylmempi vuonna 2013.

Kuukauden ylin lämpötila, 8,6 astetta, mitattiin Ahvenanmaalla Jomalassa 25.3. Alin lukema puolestaan oli -35,7 astetta, Lapissa Utsjoen Kevojärvellä 7.3.

Lounais-Suomessa ja Lapissa satoi maaliskuussa noin 20 millimetriä, Pohjois-Karjalassa puolestaan 50 millimetriä. Lapissa ja lounaassa sademäärä jäi puoleen siitä, mitä se on yleensä.

Lunta oli maaliskuun lopussa lounaisrannikolla alle 10 senttimetriä. Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa puolestaan mitattiin paikoin yli metrin korkeat hanget. Yleensä maaliskuussa on suuressa osassa Suomea vähemmän lunta kuin tänä vuonna. Pohjanmaalta Pohjois-Karjalaan lunta oli Ilmatieteen laitoksen mukaan harvinaisen paljon, jopa 30 senttimetriä keskimääräistä enemmän.

Myös auringonpaistetta oli koko maassa tavanomaista enemmän. Eniten paistoi Saaristomerellä Utössä, 194 tuntia. Se on melkein 60 tuntia enemmän kuin keskimäärin maaliskuussa.